A 4 legfinomabb karácsonyi süti
Szeretnél kipróbálni valami ínycsiklandó és különleges karácsonyi desszertet? Ha receptjeink közül választasz, a siker nem marad el!
Mézes puszedli
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 6 dkg kristálycukor
- 15 dkg méz
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 1 tojás
- 100 g mogyoró és mandula vegyesen
A vajat, a cukrot és a mézet egy lábosban melegítsd mérsékelt tűzön, addig, míg a cukor el nem olvad. Majd hagyd kihűlni a keveréket. Keverd össze a lisztet a sütőporral, add hozzá az őrölt fűszereket, és reszeld bele a citrom héját.
A közben kihűlt mézes keverékhez add hozzá a tojást, habverővel jól dolgozd el, majd keverd hozzá a sütőporos liszthez. A kész ragacsos masszát gyúrd össze, csomagold fóliába, és hagyd hűlni legalább öt órát. Ezután béleld ki a sütőlapot papírral. A tésztát nyújtsd néhány milliméter vastagságúra, és szaggass belőle különböző karácsonyi formákat. Tetejüket díszítsd mogyoróval, mandulával. Előmelegített sütőben süsd őket nagyjából nyolc percig, sütés után pedig hagyd teljesen kihűlni.
Marcipáncsillag
Hozzávalók:
- 30 dkg marcipánmassza
- 10 dkg finomliszt
- 2 tojásfehérje
- 6-8 csepp mandulaaroma
- porcukor
- 10 dkg cukrozott cseresznye
- 5 dkg pisztácia
A marcipánmasszát gyúrd néhány percig, hogy a kezed melegétől megpuhuljon. A lisztet szitáld a munkalapra, erre tördeld rá a marcipánt, add hozzá a tojásfehérjét és a mandulaaromát. Szórd be a munkalapot porcukorral, nyújtsd ki rajta a masszát, és szaggass ki belőle csillagformákat. Díszítsd őket cseresznyével és pisztáciával. A tetejüket kend meg a másik tojásfehérjével, de vigyázz, mert gyorsan szárad. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd nyolc percig 220 fokon. Ha kész van, hagyd teljesen kihűlni. Teheted őket dobozba is, a süti néhány hétig még eláll.
Csokoládés dió-mandula grillázs
Hozzávalók:
- 15 dkg mandula
- 15 dkg dió
- 1 kávéskanál olaj
- 4 dkg vaj
- 12 dkg kristálycukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 60 db papírtálka
A megtisztított mandulát és diót vágd durvára, és keverd össze. Fordíts meg egy tepsit, simíts a hátuljára alufóliát, és kend meg olajjal. Közben a vajat és a cukrot forrósítsd addig, míg a cukor el nem olvad, és éppen csak pirulni kezd. Add hozzá a dió-mandula keveréket, és folyamatos keverés mellett pirítsd világosbarnára. Simítsd el a keveréket a sütőlapon, és hagyd kihűlni, majd tördeld apró darabokra. A csokoládét gőzön olvaszd fel, add hozzá a tejszínt, és keverd simára, majd hagyd langyosra hűlni. Egy tálcát teríts be sütőpapírral, tedd rá a csokoládéba forgatott grillázshalmokat. Hagyd teljesen megdermedni, de utána ne hűtőben tárold, mert a csoki beszürkül. Tálalás előtt tedd őket a papírtálkákba, és úgy kínáld.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Diós kocka
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg dió
- 10 dkg finomliszt
- fél kávéskanál szegfűszeg és fahéj
- 25 dkg vaj
- 6 tojás
- só
- 20 dkg cukor
- 20 dkg sárgabaracklekvár
- 10 dkg tortabevonó
- 1 evőkanál olaj
- dió
Az étcsokoládét gőzön olvaszd fel, és hagyd langyosra hűlni. A dió egyik felét daráld meg, a másikat vágd durvára, és keverd össze a liszttel és a fűszerekkel. A tojásokat válaszd ketté: először a fehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval, majd a vajat keverd habosra a cukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgájával és a langyos csokoládéval. A tojáshabot és a lisztes-diós keveréket felváltva add hozzá, és óvatosan, de alaposan keverd össze. Szedd a tepsibe a masszát, és ügyesen simítsd el. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd. Forrósítsd fel a lekvárt, szűrőkanálon törd át, majd kend a forró süti tetejére. A tortabevonót is olvaszd fel, hígítsd egy kis olajjal, és simítsd a lekvár tetejére. Mielőtt megdermedne, jelölj ki a sütin közepes méretű négyzeteket, és nyomj mindegyik kocka közepébe egy fél diót. Ha teljesen kihűlt, szeleteld fel - zárt dobozban, hűvös helyen két hétig is eláll.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény