4 ropogós, foszlós házi kenyér

Süsd meg otthon!

Az otthoni kenyérsütéshez nem kell kenyérsütő gép és speciális tűzhely sem, csak némi liszt, élesztő, a két kezed és néhány jó kis recept.

Nyereményjáték

Nyerj luxuskozmetikumokat egy pár Hollóházi Porcelán fülbevalóval!

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 2 db játék

Ez is érdekelhet

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

Az iskolakezdési stressz jelei a gyereknél - Így segíthetsz neki csökkenteni a feszültséget

Arany cipő, ezüst szoknya - 3 tipp, hogyan viseld a metálfényű ruhadarabokat

Neked mennyit ér 2 élet? Jótékonysági licit indult Erika és Jázmin megsegítésére!

beauty and style

Sansa Stark különleges feladatot kapott - A színésznő hajkoronáját mindenki irigyli »

Házi ajakbalzsam, amitől nagyon puha lesz a szád - 10 tubusra elegendő mennyiség »

Így viseld a trapéznadrágot 2017-ben az Instagram szerint »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mediterrán kenyér

Hozzávalók 75 dkg-hoz:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 és fél dl tej
  • 1 teáskanál só
  • egy bögrényi szárított paradicsom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál oregánó

A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. A szárított paradicsomot aprítsd fel.

Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret és tedd egy kivajazott tepsibe.

A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.

Keleti pikáns kenyér

Hozzávalók:

  • 45 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg szezámmag
  • 1 kávéskanál currypor
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál só

Keverd össze a lisztet a szárított élesztővel. Add hozzá a cukrot, a sót és a langyos vizet. Dagaszd meg a tésztát egy elektromos keverőgép segítségével először alacsonyabb, majd magas fokozaton. A szezámmagot és a curryt gyúrd bele a tésztába. A tésztát meleg helyen keleszd meg. Liszttel beszórt gyúródeszkán dolgozd át kézzel a tésztát, és formálj belőle hosszúkás cipót. Tedd egy kivajazott formába, majd meleg helyen hagyd kelni. Kend meg tejjel. Előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 45 percig.

Fogyi zsemle

Hozzávalók:

  • 1 kg Graham liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej

A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, kevés liszttel keleszd meg. Majd add a többi sózott, szitált liszthez. Adj hozzá annyi vizet, amennyit felvesz. Közepesen kemény tésztát készíts belőle. Keleszd meg, formázz belőle zsömléket, és előmelegített sütőbe téve süsd meg.

Hárommagos kenyér

Hozzávalók 1 kg-hoz:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 3 dkg lenmag
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só

Először készítsd el a kovászt. Az élesztőt, a cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut. A lisztet melegítsd meg.
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a kovásszal, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze. Ha a tészta már nem ragad a kezedhez, akkor jó. Ekkor add hozzá a magokat.
A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután a tésztából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire. A tetejét vágd be. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed órát, majd közepes lángon fél órát. Hagyd a meleg sütőben egy kicsit miután leoltottad.

Blog.hu ajánló