4 isteni piskóta

Könnyen elkészítheted

A piskótasütéstől sok kezdő konyhatündér ódzkodik, pedig egyáltalán nem nehéz elkészíteni a tökéletes süteményt, akár több változatban is.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mandulás piskóta

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 1 csomag sütőpor

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A vajat a cukorral keverd krémesre, ehhez add hozzá fokozatosan a tejet, a tojásokat és a vaníliaaromát.

Majd add hozzá a sütőporos lisztet és az őrölt mandulát. A tésztát tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, süsd körülbelül ötven percig.

Narancskrémes piskóta

Hozzávalók:

  • 6 narancs
  • 3 dl tejszín
  • 20-25 dkg babapiskóta
  • 20 dkg cukor
  • 1 kis poharas tejföl
  • 1 csomag zselatinpor

A tejfölt keverd össze a cukorral, reszeld hozzá a narancs héját, és facsard bele a levét. A maradék narancsot kockázd fel, és keverd a krémhez. A tejszínt verd fel jó alaposan, és keverd a többihez. A zselatint keverd el hideg vízben, majd add hozzá a krémhez. Egy nagy tálban rétegezd a babapiskótára. Kiadós és laktató finomság.

Meggyes-rumos rakott piskóta

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál csokoládé

A többihez:

  • 5 dkg hámozott mandula
  • 5 dkg puha mazsola
  • 1 nagy üveg meggybefőtt
  • 1 dl rum
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 7 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor

Először készítsd el a piskótát, de készen is vehetsz piskótalapot.
Keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A tojások fehérjéből készíts kemény habot. A tojássárgájára szórd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsd rá a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan dolgozd össze, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára. A megsült piskótát kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.

A mandulát vágd durvára, serpenyőben olaj nélkül pirítsd meg. A mazsolát öblítsd le forró vízzel, a meggybefőttet csepegtesd le. A piskótát vágd kockákra, tedd egy szép üvegtálba, locsold meg rummal, és szórd meg mandulával, mazsolával és meggyel. A vaníliás krémhez keverd habosra a cukrot és a tojássárgáját, add hozzá a hat evőkanál tejjel elkevert pudingport. A többi tejet forrald fel, és add apránként a tojásos keverékhez, majd mindezt kis lángon főzd sűrűre. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és add apránként a krémhez. Ezzel vond be a piskóta-rakottast. Legalább négy órát hagyd hűlni tálalás előtt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mézes-diós piskóta

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg rétesliszt
  • 2 dl víz
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál langyos méz
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • őrölt fahéj
  • szegfűszeg
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg durvára őrölt dió

A tojásokat a cukorral verd habosra, majd add hozzá a lisztet, a vizet, a szódabikarbónát, a mézet, a lekvárt, a mazsolát és az apróra vágott dió felét. Egy nagy tepsit kenj ki vajjal, és szórd meg egy kevés liszttel, hogy ne ragadjon bele a süti. Öntsd bele a tésztát, és a tetejét szórd meg a maradék dióval. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd nagyjából 30 percig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Ezt is szeretjük