4 gazdag bableves receptje

Bár a nagy hidegnek egyelőre vége, még mindig jólesik egy finom, gőzölgő leves. Próbáld ki remek receptjeinket, hogy felmelegedve várhasd a tavaszt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bableves a magyar konyha egyik legtöbbet főzött étele. Készítheted szárazbabból, fejtett babból vagy zöldbabból.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ráadásul a három fajtát különböző húsokkal és zöldségekkel variálva rengeteg változatot kipróbálhatsz.

Ha felkeltettük érdeklődésed, próbáld ki mennyei receptjeinket.

Jókai bableves

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg sertéscsülök
  • 20 dkg szárazbab
  • 15 dkg zeller
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 petrezselyemgyökér
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • ecet

A babot a főzés előtti napon áztasd be. Rakd fel főni, és tedd bele a csülköt, a vöröshagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Amikor a bab puhulni kezd, öntsd hozzá a kockára vágott zöldségeket. Mielőtt teljesen készre főznéd, tedd bele a felkarikázott füstölt kolbászt. A vajat a liszttel keverd össze. Amikor a csülök puha, vedd ki, és az előbb elkészített masszával rántsd be. Add hozzá a tejfölt és ízlés szerint ecetet. A csülköt kockázd fel, és szórd vissza a levesbe, majd tálalhatod is.

Káposztás bableves

Hozzávalók:

  • 20 dkg szárazbab
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 20 dkg lecsókolbász
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • olaj
  • ecet
  • babérlevél

A babot a főzés előtti napon áztasd be. Másnap tedd fel főni. Sóval, babérlevéllel ízesítsd. A felaprózott hagymát az olajon pirítsd meg. A kimosott savanyú káposztát tedd rá, és párold a hagymán egy kicsit. Amikor a bab már majdnem kész, öntsd a levesbe a káposztát. Egy kis olajra szórd rá a lisztet, és pirítsd meg. Szórd meg pirospaprikával, engedd fel hideg vízzel, és rántsd be vele a levest. Végül karikázd bele a kolbászt, és főzd még néhány percig.

Szárazbableves

Hozzávalók:

  • 20 dkg szárazbab
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 szál sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • babérlevél
  • pirospaprika

A babot előző nap meleg vízbe áztasd be. Tedd fel főni körülbelül 2 liter vízben. Amikor már félpuha, add hozzá a megtisztított, hosszában felvágott zöldségeket. Pici olajon pirítsd meg a lisztet, és szórj rá egy kis pirospaprikát. Rántsd be vele a levest, és kész is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Palócleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahús
  • 25 dkg krumpli
  • 25 dkg zöldbab
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • bors
  • babérlevél

Az olajon dinszteld meg a vöröshagymát. Vedd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a felkockázott húst. Ízlés szerint sózd, borsozd, szórd meg babérlevéllel, és keverd hozzá a zúzott fokhagymát. Amikor a hús már kezd kifehéredni, öntsd fel vízzel, és párold puhára. Tedd hozzá a kockára vágott krumplit és a zöldbabot. Önts rá vizet, és főzd a zöldségeket is puhára. A lisztet a tejföllel keverd csomómentesre, majd habard be vele a levest.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük