4 isteni bográcsos étel

Szerezd be a hozzávalókat!

A bográcsozás nem csupán az étel elkészítéséről szól, hanem a baráti beszélgetésekről, a jó hangulatról és a közös élményről is.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A füstöt a szembe fújja a szél, a férfiak, néhány sör elfogyasztása után, sertepertélnek a tűz körül, és teljes odaadással vigyázzák a készülő ételt. Ez mindenkinek ismerős kép lehet, aki valaha bográcsozott már.

Ismerj meg néhány kiváló receptet, melyre egy egész napos programot is felépíthettek, hiszen a bográcsos ételeket nem lehet gyorsan elkészíteni, csak szép lassan, fröccsözve.

Amurpaprikás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg paradicsom
  • 30 g fűszerpaprika
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 40 dkg zöldpaprika
  • 1,5 kg amur

A belsőségeitől megszabadított és megtisztított halat szeleteld fel. A kopoltyúját és keserűfogát is távolítsd el. A hal fejét tedd a bogrács aljára, rá egy réteg szeletelt hagymát, paprikát, paradicsomot, majd a halszeleteket.

Közben sózd, paprikázd. Önts rá annyi vizet, hogy ellepje a hozzávalókat. Parázson, egy óráig rotyogjon, közben ne kevergesd, csak a bográcsot mozgasd.

Lebbencs

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kg krumpli
  • 60 dkg füstölt kolbász
  • 3 paradicsom
  • 3 zöldpaprika
  • 1,5 dl olaj
  • 60 dkg lebbencstészta
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 2 evőkanál ételízesítő

A füstölt szalonnát kockázd fel. A hagymát vágd apróra. A krumplit hámozd meg, mosd meg, és ezt is kockázd fel. A kolbászt karikázd fel. A paradicsomot és a zöldpaprikát is vágd fel, de nem kell nagyon apróra.
A bográcsba önts olajat, dobd bele a szalonnát, tördeld bele a lebbencstésztát, és pirítsd meg, majd szedd ki. A visszamaradt zsiradékban pirítsd meg a hagymát, add hozzá a pirospaprikát, tedd bele a burgonyát, fűszerezd, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Forgasd össze. Add hozzá a kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes, lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, körülbelül 1 óra alatt főzd meg. A leve el fog főni, de ez nem baj. A tésztának meg kell dagadnia. Ez az adag 10 emberre elegendő.

Bárányegytál

Hozzávalók:

  • 1,5 kg báránycsülök csont nélkül
  • 15 dkg zsír
  • 4 fej vöröshagyma
  • 4 babérlevél
  • 6 paradicsom
  • 5 dl száraz fehérbor
  • 1 zöldpaprika
  • 80 dkg krumpli
  • 1 dl tokaji szamorodni
  • rozmaring
  • őrölt bors
  • 1-2 evőkanál pirospaprika

A nagyobb darabokra vágott hagymát kicsit pirítsd meg némi zsiradékon a bográcsban. Add ehhez a felkockázott húst, és pirítsd addig, amíg fehér kérget nem kap. Ekkor add hozzá a felvágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Dobáld bele a babérleveleket, és fűszerezd rozmaringgal, sóval. Lefedve párold negyed óráig, majd öntsd hozzá a fehérbort, a pirospaprikát, és borsozd meg. Párold addig, míg majdnem puha lesz a hús. Ekkor add hozzá a felkockázott krumplit, sózd meg még egy kicsit, és főzd puhára. Végül add hozzá a tokajit, és fedő nélkül még főzd össze pár percig. Négy ember jóllakik belőle.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 5 dkg zsiradék
  • 3 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál paprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • köménymag
  • 4 dl száraz vörösbor

A zsírban pirítsd meg az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a felkockázott húst. Sózd meg, majd időnként kevergetve főzd. Mikor zsírjára sült, szórd meg paprikával, és adj hozzá egy kevés vizet. Fűszerezd köménymaggal, és párold félpuhára. Vigyázz, hogy le ne égjen. Ha nagyon elfő a leve, pótold, de ne sokkal. Ha a hús már félig megpuhult, tedd hozzá a felkarikázott paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Főzd, amíg teljesen meg nem puhul a hús.

Ezt is szeretjük