Tarte tatin: francia almás pite
Épp Dél-Amerikában kirándultam, mikor ez a recept felbukkant. Ott készítettem el legelőször, és azóta folyton készítem.
Tarte tatin: francia almás pite
Hozzávalók 8 személyre
- 200 g fehérliszt
- 100 g vaj
- egy csipetnyi só
- 50 ml víz
- 180 g porcukor
- egy kis víz
- 25gr vaj
- 8/10 golden alma
- 25 gr porcukor
- 25 gr fahéj
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet a csipetnyi sóval, meg a szobahőmérsékletű vajjal.
Kéz segítségével morzsa állagúra morzsoljuk, majd jöhet az 50 ml langyos víz. A tésztát addig gyúrjuk, míg el nem válik a tál falától. Mikor kész vagyunk ezzel, akkor kb. 10/15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Következő lépés a karamell elkészítése. Egy tűzálló serpenyő segítségével megolvasztjuk a porcukrot egy kevés vízzel. Addig kavarjuk, míg nem lesz egy jó sűrű állaga. Ezek után levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a 25 g nem sózott vajat.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és kivesszük a magházukat. Ezek után 4-be vágjuk és rózsa formában kibéleljük a serpenyőt, amiben a karamellt készítettük.
Nincs más dolgunk, csak elővenni a tésztát a hűtőből, amelyet nyújtófa segítségével ujjnyi vastagra simítunk. Mielőtt az almára terítenénk, szórjuk meg az almákat egy kis fahéjjal, adjunk hozzá egy kis vajat. Azután jöhet a massza az alma tetejére, amit a 25 g porcukorral meghintünk.
40 percig süssük 180 fokon. Vagy épp addig, amíg a teteje megbarnul, és a karamell nem kezd főni.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept