Rozsos zsemle
Rozsos zsemle
Hozzávalók 4 személyre
- (8 db zsemléhez)
- 20 dkg rozsliszt
- 40 dkg kenyérliszt (BL 80-as)
- 2,5 dkg élesztő
- 3,8 dl tej
- 1 tk cukor
- 2 kk só
- 1 db tojássárgája (nagy)
- 5 dkg margarin
- szóráshoz szezámmag
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.
A kétféle lisztet keverjük össze a sóval, majd öntsük bele a keverőtálba, és csináljunk a közepébe egy mélyedést.
Az olvasztott margarint keverjük össze a tojássárgával, majd öntsük hozzá a keverőtálban lévő liszthez. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd robotgéppel pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Ha túl lágy lenne a tészta, akkor egy pici lisztet tegyünk még hozzá.)
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd osszuk el 8 egyenlő részre.
Ezután mindegyik tésztából formázzunk gombócokat. (A tenyerünkbe tegyünk egy tésztadarabot, majd a szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.)
A megformázott zsemléket helyezzük egymástól távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.
Ezután spricceljük le vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg a szezámmaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 perc alatt szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon 20 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kisült zsemléket, majd hűtsük ki egészen.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept