Rozsos zsemle

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rozsos zsemle

Hozzávalók 4 személyre

  • (8 db zsemléhez)
  • 20 dkg rozsliszt
  • 40 dkg kenyérliszt (BL 80-as)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,8 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 1 db tojássárgája (nagy)
  • 5 dkg margarin
  • szóráshoz szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.

A kétféle lisztet keverjük össze a sóval, majd öntsük bele a keverőtálba, és csináljunk a közepébe egy mélyedést.

Az olvasztott margarint keverjük össze a tojássárgával, majd öntsük hozzá a keverőtálban lévő liszthez. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd robotgéppel pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Ha túl lágy lenne a tészta, akkor egy pici lisztet tegyünk még hozzá.)
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd osszuk el 8 egyenlő részre.

Ezután mindegyik tésztából formázzunk gombócokat. (A tenyerünkbe tegyünk egy tésztadarabot, majd a szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.)

A megformázott zsemléket helyezzük egymástól távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.
Ezután spricceljük le vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg a szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 perc alatt szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kisült zsemléket, majd hűtsük ki egészen.

1
2

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük