Foszlós kalács
Foszlós kalács
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 60 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
Tetejére
- 1 tojás
Elkészítés:
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba-hőmérsékletű hozzávalókat.
Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.
A bedagasztott tésztát tálba tesszük, és 30 -35 percig kelni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük.
Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel, és megfonjuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept