Hajtovány
Hajtovány
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 0,5 dl olaj
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg élesztő(friss)
- 1 db tojás a lekenéshez
Sajtos töltelékhez
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg margarin
- 1 db tojás (nagy)
- 1/2 tk só
Elkészítés:
Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel.
A lisztet keverjük össze a sóval.
A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős...... keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!)
Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át.
Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.
A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a lágy margarint, a sót, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze.
A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.
Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig. (Sütés közben meg fog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság.)
Ezután az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept