Diópürés, körtés sütemény

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ezt a süteményt először egy cukrászdában találtam véletlenszerűen. Annyira finom volt, hogy később egy kicsit saját házi recept alapján elkészítettem, nagyon nagy sikerre volt. Az ünnepeken a szívesen látott édességek, torták közé tartozik.

Diópürés, körtés sütemény

Hozzávalók 4 személyre

A piskótához

  • 60 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 10 g méz
  • 3 db tojásfehérje
  • 40 g darált mandula
  • 1 tasak sütőpor
  • 20 g reszelt narancshéj
  • 40 dkg liszt

A diópüréhez

  • 40 g kristálycukor
  • 30 g durvára darált dióbél
  • 80 g finomra darált dióbél
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 30 g durvára vágott dióbél

A körtés töltelékhez

  • 220 g vilmoskörtebefőtt + 40 ml befőttlé
  • 1 mk lékötő (étkezési keményítő is jó)
  • 1 mk citromlé

A vaníliás tejszínkrémhez

  • 5 g zselatinpor
  • 60 g lefőzött vaníliapuding
  • 12 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 200 ml habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

1. A piskótához habosítsuk fel a vajat a porcukorral és a mézzel, majd adjuk hozzá a tojásfehérjéket. Keverjük hozzá a mandulával, a sütőporral és a narancshéjjal elvegyített lisztet. Töltsük a masszát sütőporral bélelt tepsibe, és süssük 170-180 fokon kb. 20 percig. Azután vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

2. A diópüréhez keverjük el a cukrot 60 ml forrásban lévő vízzel. Az így kapott szirupot forgassuk össze a kétféle darált dióval és a fahéjjal.

3. A körtés töltelékhez kockázzuk apróra a vilmoskörtét, és keverjük össze a befőttlével, a lékötővel, valamint a citromlével.

4. A krémhez szórjuk 50 ml vízbe a zselatinport. A pudingot keverjük simára a por- és vaníliás cukorral, továbbá egy kevés keményre vert tejszínnel, majd forgassuk bele a többi, kemény habbá vert tejszínt. Közepes lángon olvasszuk meg a megduzzadt zselatint, és ezt is adjuk a krémhez.

5. A piskótára vékonyan simítsuk a diópürét, és szórjuk meg a száraz serpenyőben megpirított durvára vágott dióval. Kanalazzuk rá a körtés tölteléket, végül osszuk el rajta a vaníliás tejszínkrémet.
Tegyük a hűtőbe 60 percre, hogy megdermedjen. Barna cukorral karamellizát körteszeletekkel, apróra tört habcsókkal és citromfűlevéllel is díszítve tálalhatjuk.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük