Svéd húsgolyó barnamártással
Az eredeti borjúhúsból készül, de mivel az nagyon drága nálunk, így az olcsóbbikat választottam, a marhát. A húsgolyó egy különlegesen finom étel, érdemes elkészíteni, mert tuti a kedvencünkké fog válni. Amúgy is gombóc-, illetve húsgolyóimádó vagyok, és a lehető legtöbb változatot kipróbáltam már,d e még sokat kell keresgélnem, mert van bőven választék. Ízletes, változatos.
Svéd húsgolyó barnamártással
Hozzávalók 4 személyre
A gombóchoz
- 50 dkg darált marhahús
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 dl habtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek dijoni mustár
- 1 kávéskanál só
- 1 késhegynyi bors (frissen őrölve)
- 1 csipet szerecsendió
- 5 dkg vaj (a kisütéshez)
A barnamártáshoz
- 100 ml szójaszósz
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 2 dl barnamártás
- só ízlés szerint (ha szükséges)
Elkészítés:
A zsemlemorzsát összekeverjük a darált hússal, a lereszelt vöröshagymával, a zúzott fokhagymával + 1 dl tejszínnel, a tojással, a mustárral, sóval és borssal, szerecsendió-reszelékkel, majd összedolgozzuk. Ezután nedves kézzel húsgolyókat formálunk belőle.
Forró vajon pirosra sütjük. Barnamártással kínáljuk és főtt vajas törtburgonyával. Snidlinggel díszítjük, de meg is szórhatjuk vele.
A barnamártás:
Összekeverjük a sűrítőporral (barnamártás-por) a szójaszószt és a tejet egy habverővel, majd a kisütött húsgolyók szaftjához öntjük és állandó kevergetés mellett, amikor besűrűsödni készül, hozzáöntjük a tejszínt is. Ha kell, még sózzunk utána. Ezután már ne főzzük. Ha túl sűrű lenne, akkor tejjel hígítsuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept