Tepertős pogácsa

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Pöttyös a csíkossal, rózsaszín a fémhatásúval? Mutatjuk, mit mivel párosíts az otthonodban (x)

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

beauty and style

Egy szemöldöke van a modellnek, de így is imádja a szakma - Neked is tetszeni fog »

Minden őszi divatfotón felbukkan ez a sapka: te is viselni fogod? »

Isteni puding, ami nem hogy hizlal, de egyenesen fogyaszt »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Melegen, hidegen is nagyon finom.

Hozzávalók 12 személyre:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis dobozos tejföl (150g)
  • 5 dkg só
  • 1 kk bors
  • 2,5 – 3 dl tej (amennyit felvesz a tészta)
  • 40 dkg apróra vágott tepertő
  • + 1 egész tojás a lekenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel, pici cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalóból (a tepertő kivételével) a tej fokozatos hozzáadásával, fűszerekkel, egy lazább kelt tésztát gyúrunk.
Majd a tésztát kb. fél órát kelesztjük. Ketté vesszük a tésztát (így könnyebb vele dolgozni).
Mind a két tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált vagy aprított tepertőt.
Megszórjuk sóval, borssal.

A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentető, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, szilikonecset segítségével, lekenjük egy egész, felvert tojással.
Előmelegített sütőben, 20 perc alatt, 170 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Blog.hu ajánló