Burgundi marharagu
Régóta készülök elkészíteni ezt a finomságot, mert nálunk még a nagyszüleim tartottak marhákat. Sokszor ettem ennek a nemes állatnak a húsából készített ételeket, de ezt az egyet még nem. Így hát ideje volt. Nagyon finomra sikerült a ragu.
Burgundi marharagu
Hozzávalók 4 személyre
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 1 ek olívaolaj
- 1 kg marhalábszár
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 közepes db sárgarépa
- 1 kávéskanál só
- 1 g frissen őrölt bors
- 2 evőkanál finomliszt
- 2.5 dl száraz vörösbor (jó minőségű)
- 4 dl marha alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 ek sűrített paradicsom
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 6 közepes db salottahagyma (lehet gyöngyhagyma is 12 db)
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 ek vaj
- 1 fél citromból nyert citromlé
A körethez
- 30 dkg burgonya
- 1 csokor aprított petrezselyem
Elkészítés:
A szalonna bőrét levágjuk, félretesszük.
Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük.
Egy nagy vasedényben 1 evőkanál olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat.
Ebben a zsiradékban, nagy lángon megpirítjuk a 3 cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot.
A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.
Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is.
Ha megpuhultak a zöldségek, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel. Rátesszük az edény tetejét, jól összerázzuk a meglisztezett ragut.
225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük (1 evőkanál liszt, rázás, 5 perc a sütőben). Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra.
A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérral ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük, és a sütőben minimum 3 órán át főzzük, időnként megkeverve. Ha a hús szétomlik és a lé besűrűsödött, akkor van készen.
Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát és hagymát. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
sütési hőfok: 150°C
sütési mód: alul-felül sütés
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept