Bejgli, ahogy én készítem
Én ebből az adagból négy kicsi rudat készítettem. Nagyon finom, szaftos volt a töltelék bennük, és nem repedtek ki!
Bejgli, ahogy én készítem
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg margarin
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 1 kk. só
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék (ez el is maradhat)
Máktöltelék
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 ek. meggylekvár (vagy valami más kis pikáns)
- 1 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja
Diós töltelék
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 1 ek. sárgabaracklekvár + a lekenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához való tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor egy részét, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy a meleg konyhában alaposan felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzászórjuk a maradék cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Belekockázzuk a margarint, és két tenyerünk között elmorzsoljuk. Ha az élesztő felfutott, akkor a tésztához adjuk a tojással együtt, és jól kidolgozzuk a masszát. Ha szép fényes, akkor lemérjük, és négy egyforma súlyú gombócra osztjuk. Nem melegben kelesztjük, hanem 2-3 órára betesszük letakarva a hűtőszekrénybe. Mielőtt újra kivennénk, elkészítjük a tölteléket. Egy-egy tálkába belemérjük a hozzávalókat, és mindkettőt meglocsoljuk 1-1 dl forró tejjel. Alaposan kikeverjük, majd hagyjuk hűlni. Aztán megfelezzük a mákos és a diós tölteléket is. Én ezt is lemértem, úgy osztottam. A gombócokat egyenként, lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és tepsire egymás mellé fektetjük őket. A tojást felverjük, és lekenjük vele a rudakat. Meleg helyen fél órát hagyjuk pihenni, majd újra kenjük, és ezután hűvösebb helyre tesszük fél órára. Megszurkáljuk fogpiszkálóval, és mehet az előmelegített sütőbe, ahol közepes lángon kb. 25-30 perc alatt megsül.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept