Csirkekuglóf

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta figyelgettem itt az interneten, mennyi rakott csirkés recept van fent. Aztán rászántam magam, és karácsonyra elkészítettem a mi csirkekuglófunkat is. Nagyon finom lett, fent marad a családi hagyomány lapon :-)

Csirkekuglóf

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 dkg csirkemellfilé
  • 2 db tojás
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 5 ek. tejföl (házi, vagy 20%-os)
  • 3 ek. liszt
  • 1 kk. őrölt fehérbors
  • 1 nagyobb csipet őrölt szerecsendió
  • 1 ek. szárított petrezselyem (friss is lehet természetesen)
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 1 cs. bacon szalonna (kb. 30 dkg)
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálba belekanalazzuk a tejfölt, a lisztet, és beleszórjuk a fűszereket, petrezselyemzöldet. Hozzáütjük a két tojást is. A kétféle sajtot lereszeljük, azt is a mártáshoz adjuk, és alaposan elkeverjük. A csirkemellet kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a mártásba. Egy kuglófformát kibélelünk a bacon szalonnával úgy, hogy a szalonnacsíkok vége túlérjen a formán. Belekanalazzuk egyenletesen a csirkehúst, majd néhányszor óvatosan a pulthoz ütögetjük, így kicsit tömörítjük a sütnivalónkat. Ráhajtogatjuk a szalonnaszeleteket, majd tepsire, azzal együtt pedig előmelegített sütőbe tesszük. Jó negyven perc kell ahhoz, hogy a hús megpuhuljon, és a tejfölös-tojásos "kötőanyag" is megszilárduljon. Sütés közben én kétszer kivettem, és lekanalaztam róla a baconből kisülő zsírt. Amikor már a szalonna szépen megpirul, és egy beleszúrt fogpiszkáló is azt mutatja, hogy a belseje is rendben van, akkor jön a nagy mutatvány. Tepsivel együtt kivesszük a sütőből a formát, és konyharuhával megfogva egy ügyes mozdulattal, tepsire borítjuk a csirkekuglófot. Visszatoljuk egy jó tíz percre a sütőbe, hogy az a rész is megpirulhasson, amit addig a forma védett. Utána már nincs más dolgunk, csak megvárni, míg kihűl, és akkor szépen cikkekre lehet szeletelni, mint egy kuglófot.

1
2

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük