Hókifli
Nagynéném készíti ezt a remek aprósüteményt már gyermek korom óta. Felnőve nekem is meg kellett tanúlnom tőle, hogy bármikor elkészíthessem. A cukor mennyiségét én kevesebbre vettem, mert a végén a porcukor borítástól épp elég édes lesz a sütemény.
Hókifli
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dkg liszt
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 40 dkg vaj
- 10 dkg porcukor a tésztába + még a hintéshez is kell
- 2-3 evőkanál tejföl
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a dióval, cukorral, sóval, vajjal és tejföllel. Gyúrjuk alaposan össze, majd pár órára tegyük a hűtőbe a tésztát. Én este szoktam összegyúrni és mindig másnap sütöm.
A hűtőből kivéve kis darabokat törjünk le e tésztából, gyúrjuk át, majd lisztezett gyúródeszkán kezdjünk 1,5 cm átmérőjű hosszú csíkokat sodorni. A csíkokat 8 cm-es darabokra vágjuk fel, majd próbáljunk pici formás kifliket alakítani belőlük.
Aki nem szereti ezt a fajta aprólékos munkát, az nyújtson ki egy adag tésztát maximum 1 cm vastagra és különféle mézeskalács formákkal szaggassa ki.
Az elkészült formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 180 fokon előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.
Sütést követően óvatosan forgassuk meg vaníliás-cukros porcukorban a sütiket, vagy csak egyszerűen szórjuk meg a tetejüket.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept