Tökfőzelék

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

Mivel foglalkozzon a gyerek iskola után? Mutatunk pár hasznos kikapcsolódást a kicsiknek

beauty and style

Tökéletesíti a bőrt, fent tartja a festéket: sminkalap készítése pár lépésben »

Így csomózd meg a vékony övet, ha túl hosszú! Bájosabbá teszi a ruhát »

Így grimaszolj, ha későbbre akarod tolni a ráncosodást! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Édesanyámtól tudom a receptet, bár szerintem ez a sztenderd :)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilónyi tök (frissen gyalult, vagy mirelit)
  • 1 db fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 dl tejszín vagy tej
  • 1 ek ecet
  • 1 csokor kapor
  • fehérbors
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát nagyjából felaprítom, olajon áttetszőre fonnyasztom, majd hozzáadom a gyalult tököt és közepes fokozaton átpárolom. A fűszerekkel (fehérbors, só) ízlés szerint ízesítek, majd hozzáadom a tejszínt és alacsony fokozaton addig kevergetem, amíg el nem éri a főzelékes állagot. Utolsó lépésként adok hozzá egy kis ecetet és egy kevés apróra vágott kaprot. Tálalás előtt még a tetejére egy kevés kaprot szórok díszítésként.

Amennyiben tejet használok tejszín helyett, úgy a hideg tejbe keverek egy evőkanálnyi lisztet és ezzel sűrítem be az ételt. Valamint, ha a főzelék túl híg, akkor tejhez vagy tejfölhöz kevert liszttel tovább sűríthetem.

Én ritkán veszek egész tököt, mert azzal több munka van a konyhában (pucolás, aprítás), ezért inkább a készen kapható gyalult tököt kedvelem. Ez esetben viszont figyelni kell arra, hogy valóban friss terméket szerezzek be.

Ez az étel meglehetősen egyszerű és finom, kisebb kiegészítő ételekkel, mint a tükörtojás, lesütött bacon szalonna vagy kolbász, egytálételként is megállja a helyét.

Blog.hu ajánló