Fakesz - görög lencseleves

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt 2018 fergeteges jazzkoncertjére a Sárik Péter Trióval! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj, ha ezekkel ápolod: látható lesz a különbség (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

beauty and style

Néhány gyöngy, és új fényében ragyog a régi, megunt pulóver »

4 eszköz, amivel mindig tökéletes tusvonalat húzhatsz, ha nincs kéznél sablon »

Így viseld a szezon legdivatosabb mintáit: a kockás csíkossal sem tabu többé »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Régóta kedvelt szilveszteri lencselevesünk ez a változat, mert sem rántás, sem habarás nem nehezíti, a paradicsom és a tárkony remekül kihozza a lencse zamatát. Könnyed, melegen, langyosan egyaránt finom leves.
A lencse zamatából, ízéből semmit nem fed el a habarás/rántás vagy tejszínes sűrítés.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg lencse
  • 6 paradicsom hámozva vagy 4-5 db sült paradicsom
  • 1 nagyon nagy fej hagyma
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • 1 ek tárkonyos ecet és kevéske tárkony az ecetből
  • bors
  • tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Tradicionális téli fogások

A lencsét este beáztatom annyi hideg vízbe, hogy legalább 3-4 ujjnyira ellepje.
Másnap leszűröm, jól lecsöpögtetem és másfélszeres mennyiségű vízzel felteszem főni.
Közben fél fejre, majd leheletvékony szeletekre vágom a hagymát.
A paradicsomokat lobogó vízbe mártom, rögtön utána hideg vízbe teszem, így a héjuk könnyedén lejön, hámozás után cikkekre vágom - pontosabban így tettem volna, ha nem lenne a fagyasztóban még nyáron eltett sült paradicsom. De van. Hát előveszem az egyik zacskó lefagyasztott sült paradicsomot, a tenyerem mérlegelem, ez nagyjából hat paradicsom.
Amint a lencse főni kezd, hagyom 2-3 percet lobogva főni, sűrű szűrővel (vagy habkanállal) lehabozom.
A levesbe szórom a felvágott a hagymát, a paradicsomot, fűszerezem: só, bors, babérlevél, az apróra vágott ecetes tárkony fele, a tárkonyos ecet. A levesre locsolom az olívaolajat, majd az egészet jól összekeverem.
Közepes-kicsire mérsékelem a lángot. Félrebillentett fedő alatt készre főzöm a levest (a lencse puha legyen, de ne essen szét, mert akkor főzelék lesz, nem leves), ez nagyjából 25-30 perc.
A levesbe szórom a megmaradt aprított tárkonyt, egyet lobbantok rajta. Megkóstolom, ha kell, utánafűszerezem.
A levest hagyhatom hosszabb vagy rövidebb lére.
Az asztalnál pöttynyi tejfölt teszek a tányérokba.

Blog.hu ajánló