Mascarponés cseresznyetorta

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Imádom a cseresznyét, így elkészítettem ezt a finomságot, mellyel neveztem is egy akkor futó receptversenyre is.

Mascarponés cseresznyetorta

Hozzávalók 6 személyre

  • A kekszalaphoz:
  • 25 dkg darált keksz
  • 10 dkg nyírfa porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 12 dkg vaj
  • 1 ek rum vagy rumaroma
  • kb. 1 dl tej (amennyit felvesz a keksz)
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 5-10 dkg nyírfa porcukor (ízlés szerint)
  • 2 ek darált mák
  • A cseresznyezseléhez:
  • 1/2 kg magozott cseresznye
  • 2-3 ek nyírfacukor
  • 1-2 dl citromlé (ízlés szerint)
  • 1-2 dl víz (attól függ, mennyi leve lesz a cseresznyének)
  • 1/2 kávéskanálnyi szegfűszeg
  • 2 lapzselatin
  • A habkoronához:
  • 5 tojásfehérje
  • 5 ek nyírfacukor

Elkészítés:

NYÁRI GYÜMÖLCSÖS RECEPT

A kekszes alapot készítjük el először. A kekszet, porcukrot és kakaóport egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha margarint vagy vajat, és a rumot/rumaromát. Elmorzsoljuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet, de csak annyit, hogy a tészta összeálljon, és ne essen szét. Ha kicsit több tejet sikerült hozzáadjunk, akkor kevés darált kekszet adhatunk még hozzá.
Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd a kekszes alapot a kezünkkel szépen belenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
A krémhez a mascarponét és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a mákot, ezzel is jól elkeverjük. Ráöntjük a kekszes alapra, elsimítjuk egyenletesen, majd mehet a hűtőbe.
A cseresznyezseléhez a cseresznyét egy lábasba tesszük, majd a cukorral ízesítjük és folyamatos keverés mellett felforraljuk, hogy levet eresszen. Hozzáöntjük a vizet, majd a citromlével és a szegfűszeggel ízesítjük. Összeforraljuk, elzárjuk a lángot. Hűlni hagyjuk, míg a zselatint elkészítjük. Két lapzselatint beáztatunk vízbe, majd 5 percig hagyjuk állni. Kézzel kinyomkodjuk belőle a vizet, majd belekeverjük a cseresznyébe. Hűtőbe tesszük hűlni, de nem dermedni. Mikor kellően lehűlt, de még nem zselésedik, ráöntjük a mascarpone tetejére, eligazítjuk, és mehet hűtőbe, akár egész éjszakára.
A koronához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egy sütőpapírral akkora kört rajzolunk, amekkora a csatos tortaformánk. Egy evőkanál segítségével kis halmokat teszünk körbe a kör mentén. Úgy rakjuk őket, hogy összeérjenek. Majd addig sütjük, míg szép barna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Másnap reggel a tortaformát eltávolítjuk a süteményről, és egy tortatálra helyezzük, majd a tetejére tesszük a habkoronát.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük