Mascarponés cseresznyetorta
Imádom a cseresznyét, így elkészítettem ezt a finomságot, mellyel neveztem is egy akkor futó receptversenyre is.
Mascarponés cseresznyetorta
Hozzávalók 6 személyre
- A kekszalaphoz:
- 25 dkg darált keksz
- 10 dkg nyírfa porcukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 12 dkg vaj
- 1 ek rum vagy rumaroma
- kb. 1 dl tej (amennyit felvesz a keksz)
- A krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 5-10 dkg nyírfa porcukor (ízlés szerint)
- 2 ek darált mák
- A cseresznyezseléhez:
- 1/2 kg magozott cseresznye
- 2-3 ek nyírfacukor
- 1-2 dl citromlé (ízlés szerint)
- 1-2 dl víz (attól függ, mennyi leve lesz a cseresznyének)
- 1/2 kávéskanálnyi szegfűszeg
- 2 lapzselatin
- A habkoronához:
- 5 tojásfehérje
- 5 ek nyírfacukor
Elkészítés:
NYÁRI GYÜMÖLCSÖS RECEPT
A kekszes alapot készítjük el először. A kekszet, porcukrot és kakaóport egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha margarint vagy vajat, és a rumot/rumaromát. Elmorzsoljuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet, de csak annyit, hogy a tészta összeálljon, és ne essen szét. Ha kicsit több tejet sikerült hozzáadjunk, akkor kevés darált kekszet adhatunk még hozzá.
Egy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd a kekszes alapot a kezünkkel szépen belenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
A krémhez a mascarponét és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a mákot, ezzel is jól elkeverjük. Ráöntjük a kekszes alapra, elsimítjuk egyenletesen, majd mehet a hűtőbe.
A cseresznyezseléhez a cseresznyét egy lábasba tesszük, majd a cukorral ízesítjük és folyamatos keverés mellett felforraljuk, hogy levet eresszen. Hozzáöntjük a vizet, majd a citromlével és a szegfűszeggel ízesítjük. Összeforraljuk, elzárjuk a lángot. Hűlni hagyjuk, míg a zselatint elkészítjük. Két lapzselatint beáztatunk vízbe, majd 5 percig hagyjuk állni. Kézzel kinyomkodjuk belőle a vizet, majd belekeverjük a cseresznyébe. Hűtőbe tesszük hűlni, de nem dermedni. Mikor kellően lehűlt, de még nem zselésedik, ráöntjük a mascarpone tetejére, eligazítjuk, és mehet hűtőbe, akár egész éjszakára.
A koronához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egy sütőpapírral akkora kört rajzolunk, amekkora a csatos tortaformánk. Egy evőkanál segítségével kis halmokat teszünk körbe a kör mentén. Úgy rakjuk őket, hogy összeérjenek. Majd addig sütjük, míg szép barna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Másnap reggel a tortaformát eltávolítjuk a süteményről, és egy tortatálra helyezzük, majd a tetejére tesszük a habkoronát.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept