Rizskoch eperöntettel
Egyszerű, kihagyhatatlan gyümölcsös édesség, én Nagyikámtól tanultam, az övé volt a legfinomabb a világon, egyszerűen mennyei.
Minden nyáron friss, kertből szedett eper, szeder vagy málnaöntettel ettük, télen pedig szörppel vagy dzsemmel.
A gyermekkoromat idézi, mindig szívesen készítem leginkább nyáron és ilyenkor nosztalgiázom.
Rizskoch eperöntettel
Hozzávalók 4 személyre
- A tejberizshez:
- 4 dl rizs
- 16 dl tej
- 6 tojás
- 35 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- csipet só
- Az eperöntethez:
- 40-50 dkg eper
- 1 kk citromlé
- 3-4 evőkanál méz
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A rizst megmosom és a tejben puhára főzöm állandó kevergetés mellett, majd kihűtöm.
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, és a vaníliás cukorral és hozzákeverem a tejberizshez. A tojások fehérjéből pici sóval felvert kemény habot is beleforgatom.
Egy jénait vajjal kikenek, és belesimítom a rizses masszát.
Sütőbe teszem és fél óra alatt aranyszínűre sütöm.
Az epret megtisztítom, nagyobb kockákra feldarabolom, ízesítem citromlével, mézzel, majd botmixerrel turmixolom, de úgy, hogy eperdarabkák maradjanak benne.
Mikor a rizskoch megsült, kihűtöm, felszeletelem, és a tetejére rácsorgatom az eperdarabkás öntetet.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept