Csíkos torta
Nagypapámnak sütöttem a 87. szülinapjára, és nagyon nagy sikert aratott az egyedi íz és külső miatt!
Csíkos torta
Hozzávalók 12 személyre
- 15 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1 tk sütőpor
- 1 egész tojás
- 5 egész tojás
- 6 púpozott ek cukor
- 6 púpozott ek liszt
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 6 dl habtejszín
- 3 kis csomag habfixáló
- 1 ek porcukor
- 40 dkg mascarpone
- 20 dkg keserűcsoki
- 20 dkg tejcsoki
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 ek rum
- 2 ek porcukor
- amarena/rumos meggy
Elkészítés:
A torta alapjához az 1 tojást és a 6 dkg cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk az 1 tk sütőport, a puha vajat, végül a 15 dkg lisztet és összegyúrjuk.
A kerek tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. Erre nyújtjuk ki a tésztát. Villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 25 perc alatt világosbarnára sütjük. Rácson hűlni hagyjuk.
A felső csigás és az oldalsó csíkos piskótához az 5 tojást a 6 ek cukorral fehéredésig felverjük. Rászitáljuk a 6 ek lisztet, habverővel óvatosan összeforgatjuk.
A tészta felét egy másik edénybe öntjük és beleszitáljuk a kakaóport, kikeverjük.
Két nyomózsákot egy magas mérőpohárba állítunk, és a kinyomócsövet visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki a tészta. Az egyikbe belekanalazzuk a világos tésztát, a másikba a kakaósat.
A spirálos tetejéhez a kerek tortaforma alját sütőpapírra körberajzoljuk és kivágjuk. Rárajzoljuk a spirált és megfordítva azt a tortaformába tesszük. A spirálra nyomózsákból kakaós tésztát nyomunk, a hézagokat kitöltjük a fehér tésztával. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A csíkos oldalához egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és átlósan kakaós csíkokat nyomunk rá a nyomózsákból, majd a világos tésztával kitöltjük itt is a hézagokat, és kb. 10 perc alatt megsütjük.
Lemérjük a tortakarika magasságát és a nagy piskótalapból ugyanolyan széles, szükség szerint 2-3 db hosszú csíkot vágunk. Az asztalon a tésztacsíkokat egymás mellé tesszük. Az összeillesztéseknél annyit levágunk, hogy a két tésztán lévő csíkok összefüggő mintát alkossanak.
A háromféle krémhez a hideg tejszínt 1 ek cukorral és a 3 kis csomag habfixálóval keményre felverjük.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a keserűcsokit, és azonnal hozzákeverjük a mascarpone 1/3 részéhez. Ehhez a felvert tejszín 1/3-át hozzáforgatjuk.
A gesztenyét elkeverjük a mascarpone 1/3-ával, kevés rummal, a cukorral. A tejszínhab harmadát beleforgatjuk.
A 20 dkg tejcsokit is megolvasztjuk, majd a maradék mascarponéval és tejszínhabbal elkeverjük.
A torta összeállításához csatos, kerek tortaforma aljára tesszük a torta alapjaként sütött tésztát. Az oldalát kibéleljük a méretre vágott csíkos piskótával, figyelve a csíkozás irányára, a mintára. Egyenletesen megkenjük a keserűcsokis krémmel. Elsimítjuk. Egyenletesen megkenjük a gesztenyés krémmel, de ne keveredjen a két réteg. Néhány szem meggyet potyogtatunk rá. Egyenletesen megkenjük a tejcsokis krémmel. A krémek tetejénél éles késsel levágjuk a felesleges piskótát.
Ráhelyezzük a spirálos kerek piskótát és hűtőbe tesszük.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept