30 perces eperlekvárok

A nagyi is megirigyelné

A lekvárkészítés jó kis hétvégi program, eperszezonban nem érdemes kihagyni. Készítheted magában vagy rebarbarával.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A befőzés egyre inkább kezd divatba jönni a fiatalok körében is. Egyrészt már önmagában jó móka a lekvárok, dzsemek és befőttek elkészítése, másrészt pontosan tudod, hogy mit tettél a fazékba.

Az eperlekvár elkészítése nagyon egyszerű, de meg is csavarhatod egy kicsit, ízesítheted fűszerekkel, illetve keverheted más gyümölccsel is. Amire nagyon ügyelj, hogy a felhasznált üvegek fertőtlenítve legyenek. Tedd őket egy nagy lábosba, majd önts le vízzel, és ezt forrald fel.

Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 1 csomag pektines befőzőcukor
  • 1 citrom

Az epret alaposan mosd meg, csumázd le, majd aprítsd fel. Ha nagy darabos dzsemet szeretnél, akkor egyben is hagyhatod. Tedd az epret egy nagy lábosba, facsarj rá citromlevet, majd öntsd rá a cukrot.

Lassú tűzön kezdd el főzni, fakanállal kevergetve egészen addig, amíg el nem olvad a cukor. Forrald fel, majd főzd pár percig. Egy hideg tányérra szedj ki egy keveset, ha megdermed egy-két perc alatt, akkor jó.

Merőkanállal töltsd üvegekbe a lekvárt, csavard rájuk a tetejüket, hagyd őket kihűlni a konyhakövön, majd mehetnek a polcra.

Rebarbarás eperlekvár

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 50 dkg rebarbaraszár
  • 50 dkg cukor
  • 1 citrom
  • gyömbér ízlés szerint

A megtisztított, lecsumázott epret darabold fel, a rebarbara szárát karikázd fel, nem kell lehántani a külső héjat. A rebarbarát és az epret tedd egy lábasba, majd a cukorral és a citromlével kezdd el főzni. Forrástól számítva még legalább fél órát főzd, a rebarbara elég rostos növény.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ha megpuhult a szár is, akkor merd üvegekbe a lekvárt, csavard rá a fedőt, és fejjel lefelé hűtsd ki, így nemcsak az alján lesznek a rebarbaradarabok.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük