Túrós pite

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pite tésztájának receptjét egy kedves szakács barátunktól kaptam, gondoltam, ki is próbálom. Elmondása szerint, sokkal egyszerűbb vele dolgozni, nem kell hűtőben pihentetni, és ezt a tésztát használhatjuk linzerekhez is.
A jó túrós pitéhez, nagyon fontos a túró minősége! Én a túrótöltelékhez vanília pudingot készítek és tojáshabbal lazítom az egészet, így egy nagyon kellemes, krémes-habos tölteléke lesz a süteménynek.

Túrós pite

Hozzávalók 12 személyre

  • 50 dkg sima liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez

  • 1 kg félzsíros tehéntúró
  • 3+1 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 csapott evőkanál búzadara
  • 1 csipet só
Recept idők

Elkészítés:

Mivel a tésztát nem kell pihentetni, ezért érdemes először a túrótöltelékkel kezdeni.
A töltelékhez először készítünk egy vanília pudingot, ehhez három tojást kettéválasztunk, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor háromnegyedét, a vaníliát, a keményítőt és habverővel, jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni.
A túrót egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát, és a már kihűlt vanília pudingot. Az egészet, gépi habverővel jó alaposan kikeverjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük és lisztezett munkalapon, tepsi méretűre nyújtjuk és belehelyezzük a tepsibe.
A töltelékhez, a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral és egy csipet sóval.
Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz és az egészet rásimítjuk a tésztára.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. A tetejét megkenjük egy felvert tojással és villával egyenletesen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben, 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük