Borscs pampuskival

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Borscs pampuskival

Hozzávalók 12 személyre

  • 500 g sertés-, borjúhús kockázva
  • 3 db répa
  • 1 db karalábé
  • 1/2 zeller
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 db közepes cékla
  • 2 db vöröshagyma
  • pirospaprika
  • 3 ek paradicsompüré
  • 1 kisebb káposzta
  • 4 db burgonya
  • 3 db fokhagyma
  • 1 cs apróra vágott kapor
  • ételízesítő
  • bors
  • 2 babérlevél

Pampuskihoz

  • 40 dkg finomliszt
  • kb. 2 dl meleg víz
  • 2-3 dkg friss élesztő
  • 1 ek cukor
  • 2-3 ek napraforgó olaj
  • 1 ek só

Az öntethez

  • 3-4 gerezd fokhagyma (eredetileg 1 fej)
  • 1-2 ek napraforgó olaj
  • 1-2 ek víz (eredetileg kovász)
Recept idők

Elkészítés:

A húst felkockázzuk (én vegyesen szoktam, oldalas és combja). Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, az ételízesítőt, és megfőzzük.
A répát, zellert, petrezselyemgyökeret, karalábét felkarikázzuk. A céklát vékony csíkokra szeleteljük. A 2 apróra vágott hagymát olajban üvegesre sütjük, és hozzáadjuk a zöldségeket, folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük. Hozzáadjuk a 3 ek paradicsompürét és a pirospaprikát, felöntjük annyit vízzel, amennyiben fedő alatt megpuhul a zöldség. Ételízesítővel és fekete borssal ízesítjük.
Mikor már puhára főtt a hús, a zöldségalapot hozzáöntjük. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, a legyalult káposztát, és fedő alatt tovább főzzük. Mikor már minden megfőtt, hozzáadjuk a fokhagymát és az apróra vágott kaprot.
A pampuskihoz az élesztőt belemorzsoljuk egy tálba, hozzátesszük a cukrot, pár ek lisztet a 40 dkg-ból, és összekeverjük a meleg víz egyharmadával. Meleg helyre tesszük, és hagyjuk, hogy felhabosodjon.
Ha már jól felhabosodott, hozzátesszük a sóval elkevert maradék lisztet, a maradék vizet, és jól összegyúrjuk. Hozzáadjuk az olajat, és pár percig dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
Ha megkelt, átgyúrjuk, és lisztezett felületen kis gombócokat formázunk belőle (olyan pingpong labdányiakat).
Kibélelünk egy kerek formát sütőpapírral, és szépen belerakosgatjuk a gombócokat - a gombócok ne legyenek túl szorosan egymás mellett, de töltsék ki a formát.
Hagyjuk megint kelni őket, közben bemelegítjük a sütőt 180 fokra.
Légkeveréssel sütjük kb. 20-25 percig (megint elfelejtettem megnézni, hogy mikor tettem be). Akkor jó, ha elkezd barnulni a teteje.
Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, és még melegen megkenjük az öntettel. Langyosan együk a borscshoz - nagyon finom (borscs nélkül is).
Öntet: A fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomóval áttörjük, hozzákeverünk egy csipet sót, a vizet, olajat.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük