Sajttorta (Cheesecake)
Nagyon szerettem volna már régóta készíteni sajttortát. Igazából a krémsajt tartott vissza, vagyis annak az ára.
Aztán egy nap úgy alakult, hogy 3 nagy 20%-os tejföl árválkodott a hűtőmben, hát készítettem belőle házi natúr krémsajtot. 4 napig hagytam csepegni a savót, fantasztikus krémes állagú sajtot kaptam, ebből készült a torta. (Plusz volt itthon egy doboz kíváncsiságból vásárolt mascarpone.)
Sokkal olcsóbban kijöttem a házi krémsajttal és igazán finom lett a torta!!!
A meggyel pedig egyszerűen fenomenális! :)
A képen látható tortánál én másfajta tésztát használtam, vajasat, de nem ajánlom, mert nem igazán illik hozzá. Az igazi alap egy ilyen tortának, az a kekszes, vajas! :)
Sütés közben a tojások miatt meg fog nőni a tortácska, hűlés közben pedig némiképp visszaesik majd a teteje.
Sajttorta (Cheesecake)
Hozzávalók 12 személyre
- 700 gramm házi krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 250 gramm mascarpone (szobahőmérsékletű)
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 3 tk. keményítő
- 1 citrom héja
- 210 gramm porcukor
- 1 dl habtejszín
- 1 tk. van. aroma
- 1 rúd vanília magjai
- 1 csomag zabkeksz
- 10 dkg vaj olvasztva
Elkészítés:
A fent említett hozzávalókat egy tálban botmixerrel simára dolgozzuk.
Igyekezzünk minél kevesebb levegőt belekeverni. :)
A tortaformát (22 cm) kívülről vastagon több réteg alufóliába csomagoljuk be, tegyük egy magas falú tepsibe.
Az olvasztott vajat elkeverjük az apróra zúzott keksszel, majd a masszát a forma aljába nyomkodjuk úgy, hogy az oldalaira is felkússzon.
A krémsajtos keveréket halmozzuk a tésztára, majd forró vizet öntsünk a forma köré, hogy félig ellepje.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük 40 percet. Ezután még remegős lesz, de vegyük ki a vízből, csomagoljuk ki a fóliából és hagyjuk teljesen kihűlni.
Vágjuk körbe a formát, majd emeljük le róla.
Készíthetünk hozzá gyümölcsszószokat is.
(Én készítettem meggyszószt hozzá most: Fogtam 4 marék fagyasztott meggyet, 1/2 bögre vizet, 1/4 bögre cukrot, 1 ek citromlevet, egy lábasban összeforraltam, majd 3 teáskanál keményítőt elkevertem benne, felforraltam és kihűtöttem.)
Amikor minden kihűlt meglocsolom a meggyszósszal a tortát.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept