Mákos szelet
Mákos szelet
Hozzávalók 6 személyre
Tészta
- 50 dkg liszt
- 25 dkg Vénusz sütőmargarin
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 vaníliás cukor
- tejföl
- _Töltelék_
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 evőkanál méz
- 10 dkg mazsola
- rum
- fahéj
- 2 db tojásfehérje
- 10 dkg baracklekvár
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előkészítünk egy kb. 20x36 cm-es, magas peremű tepsit. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
Elkészítjük a tölteléket: a mákot összekeverjük a cukorral és a tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd felfőzzük. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, közben a tojásfehérjét habbá verjük, és a langyos töltelékbe keverjük.
A langyos tejben feloldjuk a teáskanál kristálycukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgát, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd három részre osztjuk, és kinyújtjuk.
Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a mákos töltelék felét, erre ismét tészta következik, melyet szintén lekvárral, majd mákkal kenünk meg. A harmadik tésztalappal befedjük. A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, és megszurkáljuk.
170 C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept