Mákos szelet

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mákos szelet

Hozzávalók 6 személyre

Tészta

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 vaníliás cukor
  • tejföl
  • _Töltelék_
  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál méz
  • 10 dkg mazsola
  • rum
  • fahéj
  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 C-ra, és előkészítünk egy kb. 20x36 cm-es, magas peremű tepsit. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
Elkészítjük a tölteléket: a mákot összekeverjük a cukorral és a tejjel, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd felfőzzük. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, közben a tojásfehérjét habbá verjük, és a langyos töltelékbe keverjük.
A langyos tejben feloldjuk a teáskanál kristálycukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgát, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd három részre osztjuk, és kinyújtjuk.
Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a mákos töltelék felét, erre ismét tészta következik, melyet szintén lekvárral, majd mákkal kenünk meg. A harmadik tésztalappal befedjük. A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, és megszurkáljuk.
170 C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük