Sacher-torta

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sacher-torta

Hozzávalók 12 személyre

A csokoládés piskótához

  • 200 g étcsokoládé
  • 8 tojás
  • 200 g lágy vaj vagy Vénusz sütőmargarin
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 150 g + 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 200 g finomliszt

A mázhoz

  • 250 g baracklekvár
  • 300 g tortabevonó étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral vagy megkenjük margarinnal és beszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
A csokoládét eltördeljük, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

A vajat/margarint habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, majd a porcukrot, a vaníliás cukrot, és egyenként a tojássárgákat. A tojásfehérjéket 1 csipetnyi sóval és 150 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. Egyharmadát a masszához keverjük, a többit a sütőporral elegyített liszttel váltakozva beledolgozzuk.

A masszát a tortaformába öntjük, simítjuk, a szegélyén körben egy kissé felmagasítjuk. A középső rácsálláson, a forró sütőben 20 percig, majd 160°C-ra mérsékelt hőmérsékleten további kb. 40 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből a tortát, tetejét megszórjuk 1 evőkanál kristálycukorral, az oldalát körbevágva elválasztjuk a forma oldalától, aztán rácsra borítjuk, és a formával lefedve hagyjuk kihűlni.

Leemeljük a formát és a papírt, a tortát két lapra vágjuk. Az alsót megkenjük 4 evőkanál baracklekvárral, a felsőt rányomkodjuk. A maradék lekvárt felforrósítjuk, finom szűrőn áttörjük, egyenletesen megkenjük vele a torta tetejét és oldalát.

A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábasban felolvasztjuk, végül felhígítjuk az olajjal, hogy szebben tudjuk kenni. Határozott mozdulattal a torta tetejére öntjük a mázat, egyenletesen elkenjük úgy, hogy az oldalát is egészen befedje, majd hagyjuk megdermedni.

A torta tetejét a hagyományhoz híven, teljesen díszítetlenül hagyjuk. Tálaláskor cukor nélkül krémsűrűségre felvert tejszínhabbal kínáljuk.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük