Rakott köles kecskesajttal

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rakott köles kecskesajttal

Hozzávalók 6 személyre

  • 25 dkg (bio) köles
  • 4-szeres vízmennyiség
  • 15 dkg kecskesajt
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 evőkanál bio zöldség-szárítmány
  • 20 dkg friss parajlevél
  • 20 dkg gomba (sampion) de erdei gombákkal is kitűnő
  • 1 csokor újhagyma
  • ízlés szerint só, színes bors
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 csokor friss metélőhagyma
  • zsemlemorzsa

A salátához

  • 1/2 csomag madárbegysaláta
  • 1/2 csomag ruccola
  • 2 szál újhagyma
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • fehér bors
  • csipetnyi kömény
Recept idők

Elkészítés:

A kölest, mielőtt felhasználjuk, mindenképp mossuk át szűrőben, folyóvízzel.
Miután alaposan átmostuk, tegyük egy magasabb falú edénybe, négyszeres mennyiségű vízben főni, hogy a kölesszemek ki tudjanak pattanni. Én a főzővízbe teszek 1 fej hagymát és két gerezd fokhagymát hosszában, csíkokra vágva. Hozzáadok még 1/2 evőkanál bio zöldség-szárítmányt, ízlés szerint megsózom, és kb. 10-15 perc alatt puhára főzöm. Amíg a köles fő, addig a tisztított parajleveleket a vajon két gerezd lereszelt fokhagymával, sóval, borssal megpárolom. Kiszedem egy edénybe, majd ugyanebben a serpenyőben a felkarikázott újhagymát és a vékonyra szeletelt gombát pici olívaolajon megpirítom. Fontos, hogy elpárolódjon a víz a gombáról és megpiruljon, mert így adja ki az ízét. Miután a köles megdagadt, hozzákeverek egy felvert tojást.
Az összeállításhoz a pitesütőt kivajazom, kiszórom zsemlemorzsával. Az aljára simítok egy réteg kölest, ezt bevizezett kanál hátával egyszerű kivitelezni. Majd erre a rétegre rásimítom a párolt parajt, erre ismét simítok egy réteg kölest, ez után jön a gomba réteg. Az egész tetejére rászeletelem a kecskesajtot, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem, és kb. 30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Hagyom hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni.

Tálaláskor a rakott kölesszelet mellé, adhatunk friss, aprított metélőhagymával elkevert joghurtot, vagy friss zöldsalátát vinaigrette-el.

A salátához összekeverem a madárbegysalátát és a ruccolát, vékony szeletekre vágom az újhagymát és ezt is hozzáadom, összeforgatom. A vinaigrette öntethez az olívaolajat a többi hozzávalóval egyneművé keverem, és tálaláskor meglocsolom a salátát vele.

1
2

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük