Rakott mákos guba

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rakott mákos guba

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kb. fél kilós fonott kalács
  • 25 dkg darált mák
  • 1 l tej
  • 3 db tojás
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd, vagy 1 mokkáskanál bio vaníliaőrlemény
  • 5 dkg rumba áztatott mazsola
  • 1/2 bio citrom reszelt héja
  • _A kalácshoz_
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 mokkáskanál só
Recept idők

Elkészítés:

(A kalácsot előző nap megsütöm, és hagyom, hogy megszikkadjon.)

Ebből a tészta mennyiségből több lesz, mint fél kiló, de a gubához, csak annyit használok fel.
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatom, a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a tojássárgákat, a cukrot, sót, az élesztőt, a maradék langyos tejet. Jól összedolgozom, mikor a tészta összeállt, hozzáadom a vajat, jól kidolgozom, bedagasztom, majd kb. fél órát letakarva langyos helyen megkelesztem. Miután megkelt, átgyúrom, három cipóra osztom, és újra harminc percig langyos helyen kelesztem. Mindhárom cipót megsodrom, három egyenlő hosszú rudat formálok belőlük. A rudakat megsodorva összefonom. Sütőlemezre teszem, megkenem tojássárgájával, mielőtt sütőbe teszem, még 20 percig kelesztem és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 perc alatt megsütöm. Miután megsült, hagyom kihűlni.
A rakott mákos gubát egy kerek, kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítem. A tejet a vaníliával és a vajjal felforralom, a tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverem, majd miután felforrt a tej, hozzákeverem, de le is veszem a tűzről, már nem főzöm tovább. A szikkadt kalácsszeleteket, megpirítom. A sütőedényt kivajazom, a kalácsszeletekkel kirakom az alját, megöntözöm a forralt, édes tejjel, megszórom a darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszek, megöntözöm ismét tejjel, megint mák és mazsola következik. Addig rétegezem így, amíg tele lesz az edény. A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verem pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenem a rétegek tetejére. Előmelegített sütőben, 190 fokon, 35-40 perc alatt készre sütöm. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, hagyom a sütőben kihűlni. Fontos, hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.

1
2
3

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük