Káposztás tarte tatin
Káposztás tarte tatin
Hozzávalók 4 személyre
Káposztás töltelékhez
- 3 evőkanál olaj
- 4 evőkanál cukor
- 1 közepes méretű káposzta (kb. 1,4 kg-os)
- só
- bors
Tésztához
- 300 g liszt + kevés a nyújtáshoz
- 200 g hideg vaj kis kockákra vágva
- 2 tojássárgája
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
1. A káposztát lereszeljük vagy apróra vágjuk. Én késes betétű robotgépre egyszerűsítettem a dolgot. Az olajon megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a káposztát, és mérsékelt lángon addig dinszteljük, amíg aranybarna nem lesz. Közben sózzuk, borsozzuk. Én több lépésben szoktam borsozni, így máshogy jön ki a bors íze.
2. A tésztához az átszitált lisztet egy tálba tesszük és hozzákeverjük a sót. Gyors mozdulatokkal belemorzsoljuk a vajat. Akkor jó, ha morzsás. Nem kell homogénnek lennie. Majd beleforgatjuk a cukrot. A tojássárgáját összekeverjük egy evőkanál hideg vízzel, és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges, rakhatunk bele még egy evőkanál hideg vizet. Amíg a káposzta elkészül, a hűtőben tartjuk.
3. Egy tortaformát (vagy 2 kisebbet) vastagon kivajazunk (nem kell spórolni, mert ez jót tesz a káposztának és így könnyebben ki is jön a formából). A tésztát kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a forma. A tortaformába tesszük a káposztát, amit beborítunk a kinyújtott tésztalappal. A kilógó részeket betűrjük a szélénél. Megszurkáljuk és 160°-os sütőbe tesszük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Kisülés után 5 percet várjunk, majd egy másik tálat a tetejére rakunk és megfordítjuk. Ha szükséges, előtte a széleket egy késsel meglazíthatjuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept