Békebeli marhahúsleves

100 éves recept

A húsleves a hétvégi és az ünnepi ebédek kihagyhatatlan fogása, de bármikor jó, ha van otthon a finom és tápláló ételből.

Nyereményjáték

Nyerd meg Sákovics Diana Hol rontom el? című pszichológiai könyvének dedikált példányát!

Nyerj párkapcsolati útikalauzt! A Szexbolondok illemtana című könyvet a szabad szerelem híveinek írták

Nyerj Hírhedt diktátorok asszonyai című történelmi könyvet!

összesen 3 db játék

Ez is érdekelhet

Egy hotel, ahol kárpótolnak ha esik az eső a nyaralásod ideje alatt. - Csak eddig tart az akció (x)

Külföldre készülsz nyáron? Ennél egyszerűbben nem utazol Budapestről - Olvasd el, melyik úti célokra érvényes (x)

Lakást hónapokig, hitelt csak napokig keresnek, pedig életre szóló döntés (x)

Mi mulasztja el hatékonyan a hasmenést? - Ezek a leggyakoribb módszerek (x)

Így jutott munkanélküliségtől a menő vállalkozásig két fiatal: csak 3 dolog kellett hozzá - Így csinálták (x)

beauty and style

Mi lesz az esküvői ruha alatt? 8 szexi fehérnemű a nagy napra - Nemcsak hófehérben »

Hordható, nőiesen modern ruhák a magyar márkától - Tavaszra és nyárra »

Krémes szemhéjfesték házilag: csak 2 dolog kell hozzá »

retikül.hu

Top lájkolt cikkek

bmi kalkulátor

nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az igazi marhahúsleveshez minimum három különböző alkatrész kell, és rengeteg zöldség, hogy minél ízletesebb legyen, nem véletlenül volt ez a fogás eredetileg ünnepi étel.

Többféle állat húsából is készíthetsz húslevest, vagy egy kis belsőséggel - májjal, szívvel, zúzával - bővítve az összetevők listáját még finomabb ételt kaphatsz.

Marhahúsleves

Hozzávalók:

  • 2 kg marharész
  • 7 sárgarépa
  • 4 fehérrépa
  • 2 nagyobb fej zeller
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 3 kisebb fej karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, egész bors

Elkészítés ideje:

Három és fél óra.

Elkészítés menete:

A marhaalkatrészeket - ez lehet lábszár, borda, fartő, vagy akár egy kis velős csont is, a lényeg az, hogy legyen húsos és csontosabb rész is közte - darabold pár nagyobb részre, majd hideg vízben - körülbelül öt liter, a hús mennyiségének két és félszerese - tedd fel főni, lassú tűzön, hogy szép lassan forrjon fel, és közben a habot a tetejéről egy szűrőkanál segítségével időnként távolítsd el. A zöldségeket tisztogasd meg, mosd át alaposan, és darabold fel a számodra szimpatikus módon. Ha a hús már legalább egy órája fő, adj hozzá sót, szórj bele egy kanálnyi egész borsot, majd a keményebb zöldségeket - fehérrépa, zeller - is dobd mellé, valamint a fokhagymát. Így hagyd tovább főni, ne fedd le, majd később jöhet sorban a többi zöldség is, keménységüknek megfelelő sorrendben, ami hamarabb puhul, az kerüljön bele a legkésőbb.

Időnként kóstold meg, és inkább csak a végén sózd. Ha elkészült, szűrd le, a zöldségeket és a húst vedd ki belőle, főzz hozzá tésztát - ha igazán hagyományos fogást szeretnél, akkor szedj a levesből annyit, amennyi a tésztához elég lesz, és abban főzd ki.

Szereted a szaftos sült húsokat, mindened egy finom pörkölt? Vagy épp ellenkezőleg, inkább a zöldséges ételeket részesíted előnyben?
Mutasd meg a többieknek kedvenc receptjeidet, és töltsd fel a Receptolimpia második részéhez, vagy szavazz másokra!

Trükkök, ötletek, praktikák

Nem lett olyan a főztöd, amilyenre szeretted volna? Néhány egyszerű trükkel sokkal könnyebben boldogulsz majd a konyhában.