Tízezreket spórolhatsz, és fizetned sem kell érte

10 csalafinta, rezsicsökkentő konyhai trükk

Apró fortélyok, melyekkel rengeteget spórolhatsz.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy spórolj a gázon, a vízen vagy épp a villanyon a konyhában, nem kell rögtön takarékos, modern, nem utolsósorban pedig sokszor borsos áron kapható készülékekre váltanod.

Ügyes kis konyhai trükkökkel is több ezer, sőt, akár tízezer forinttal csökkentheted a rezsiszámlát éves szinten. A következőket nagyon egyszerű bevetni: használd mindegyiket!

Négy hasznos tipp sütéshez

A sütőt működés közben csak feltétlenül szükséges esetben nyisd ki. A készülő ételt inkább a készülék átlátszó üvegén keresztül ellenőrizd, ha ugyanis egy bemelegedett sütőt néhány másodpercre kinyitsz, a belsejében a hőmérséklet 20-30 Celsius-fokot is esik.

Jó tudni továbbá, hogy a készüléket már öt-tíz perccel a sütés befejezése előtt ki lehet kapcsolni, így a sütő maradék hőjét kihasználva lesz teljesen kész az étel.

Ha még többet szeretnél spórolni, a sütéshez lehetőleg erre a célra gyártott üveg- vagy kerámiaedényeket használj, jobban magukban tartják ugyanis a hőt, mint a fémedények, emiatt gyorsabban elkészülnek bennük az ételek.

Végül, de nem utolsósorban rendszeresen ellenőrizd a készülék ajtajának tömítését, és szükség esetén cseréltesd ki, így nem áramlik ki a hő, és nem kell még több áramot, illetve gázt használni a sütéshez.

És még hat spórolós tipp főzéshez

Fontos, hogy mindig lefedett edényben főzz, így több mint 20% energiát takaríthatsz meg. Sose tegyél kis fazekat nagy égőre vagy főzőlapra, de nagy fazekat se kis égőre, így érheted el az optimális melegítő hatást.

Mindenből megtaláltuk a legolcsóbbat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Megfelelő, azaz jó hővezetésű anyagból készült, egyenes aljú fazekakat használj, ezzel is megspórolhatsz 10-15% elektromos energiát. A nem nyílt lánggal működő főzőlapot, hasonlóan, mint a sütő esetében, már öt-tíz perccel a főzés befejezése előtt kapcsold ki, így az ételt a maradék hő fogja készre főzni, ami 32-55%-os energia-megtakarítást is eredményezhet.

Főzés közben ne pocsékold a vizet és az olajat se: ha egy egész liter vizet felforralsz, amikor csak negyed literre van szükség, akkor 75%-nyi energiát pocsékoltál el. Ha pedig a sütőt - fritőzt - csak a megadott magasságig töltöd meg, a túltöltött készülék nem növeli meg a sütési időt.

Mindig olyan készülékeket használj, melyek mérete arányban áll az elkészítendő étel mennyiségével, a teljesen kihasznált kapacitás ugyanis jelentősen megnöveli az energiafelhasználás hatékonyságát.

Te hogyan spórolsz a konyhában?

Cikkünk Adela Motyková és Karol Vavrovič Konyhák című könyve alapján készült.

Nincs még egy része a lakásnak, amelyik olyan viharos átalakuláson ment volna keresztül az utóbbi időben, mint a konyha. A konyha azonban öregszik és elhasználódik, élettartama átlagosan húsz év. Ennyi idő elteltével érdemes a konyhát átalakítani, korszerűsíteni, valamint alkalmazni a főzést megkönnyítő műszaki és technológiai újításokat. Ebben nyújt segítséget ez a könyv.

Kiadja a CSER Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük