Lebegő ház Magyarországon: nézd meg, mi épült a Rókahegyen!
A lebegés érzete volt a tervezők szándéka, és nagyon eltalálták.

Dia


                        	Az építészstúdió egy kétgenerációs családi ház tervezésére kapott megbízást, úgy, hogy a maximumot hozza ki a telek beépítési előírásaiból, ami sikerült is, szinte négyzetméterre pontosan akkora épületet terveztek, amit az előírások lehetővé tettek.

Az építészstúdió egy kétgenerációs családi ház tervezésére kapott megbízást, úgy, hogy a maximumot hozza ki a telek beépítési előírásaiból, ami sikerült is, szinte négyzetméterre pontosan akkora épületet terveztek, amit az előírások lehetővé tettek.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia


                        	A megbízó elképzelése csupán annyi volt, hogy szeretne egy olyan családi házat, ahol két család, két generáció együtt, békében tud élni úgy, hogy nem zavarják egymás életét, mégis közel lehetnek egymáshoz. Mind az idősebb, mind a fiatalabb család igen aktív életet él, ezért is volt fontos elvárás az elszeparáltság megteremtése úgy, hogy a közelség mégis megmaradjon.

A megbízó elképzelése csupán annyi volt, hogy szeretne egy olyan családi házat, ahol két család, két generáció együtt, békében tud élni úgy, hogy nem zavarják egymás életét, mégis közel lehetnek egymáshoz. Mind az idősebb, mind a fiatalabb család igen aktív életet él, ezért is volt fontos elvárás az elszeparáltság megteremtése úgy, hogy a közelség mégis megmaradjon.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia


                        	Ennek elérése érdekében egyazon épületben két teljesen különálló lakást terveztek, amihez kézenfekvő megoldás volt, hogy az épülettömbök eltolásával érjék el azt, hogy a lakások erkélyeit abszolút zavartalanul lehessen használni, anélkül, hogy egymásra rálátnának a lakók.

Ennek elérése érdekében egyazon épületben két teljesen különálló lakást terveztek, amihez kézenfekvő megoldás volt, hogy az épülettömbök eltolásával érjék el azt, hogy a lakások erkélyeit abszolút zavartalanul lehessen használni, anélkül, hogy egymásra rálátnának a lakók.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia


                        	Az épületek konzolos kiemelésével a lebegés érzetét próbálták erősíteni, mintegy a város felett lebegés érzetét kelteni az erkélyen bámészkodó számára. Ugyanakkor ez a konzolosság segíti azt is, hogy a ház a külső szemlélő számára is egy, a sziklás, kőhegyről leszakadni akaró, lebegő épület élményét adja a megszokott, földbe horgonyzott házak előképével szemben.

Az épületek konzolos kiemelésével a lebegés érzetét próbálták erősíteni, mintegy a város felett lebegés érzetét kelteni az erkélyen bámészkodó számára. Ugyanakkor ez a konzolosság segíti azt is, hogy a ház a külső szemlélő számára is egy, a sziklás, kőhegyről leszakadni akaró, lebegő épület élményét adja a megszokott, földbe horgonyzott házak előképével szemben.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia

	A telek egyik legfőbb erénye az a 180 fokos panoráma, melyre aztán az egész tervezési folyamat és telepítés fel lett fűzve. A déli tájolású domboldalon a telek lehető legmagasabb pontjára helyezték az épületet, hiszen így volt a legnagyobb esélye annak, hogy a nappali és a felette helyet kapó szülői háló és fürdő hatalmas üvegfelületein át látható örök panorámát maximálisan kihasználják. A nappaliból és a hálószobából a közeli Hármashatár-hegy mellett tökéletes a rálátás a Gellérthegy, a Parlament és a kanyargó Duna mellett az egész pezsgő pesti belvárosra is.

A telek egyik legfőbb erénye az a 180 fokos panoráma, melyre aztán az egész tervezési folyamat és telepítés fel lett fűzve. A déli tájolású domboldalon a telek lehető legmagasabb pontjára helyezték az épületet, hiszen így volt a legnagyobb esélye annak, hogy a nappali és a felette helyet kapó szülői háló és fürdő hatalmas üvegfelületein át látható örök panorámát maximálisan kihasználják. A nappaliból és a hálószobából a közeli Hármashatár-hegy mellett tökéletes a rálátás a Gellérthegy, a Parlament és a kanyargó Duna mellett az egész pezsgő pesti belvárosra is.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia

	A nappali fölött kapott helyet a szülői háló egy saját fürdővel és gardróbbal, hasonlóan, mint egy mini apartman.

A nappali fölött kapott helyet a szülői háló egy saját fürdővel és gardróbbal, hasonlóan, mint egy mini apartman.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia

	De egy belső üvegfal teremt kapcsolatot a szülői háló és az érkező szinten elhelyezett gyerekzóna között, gondoltak tehát arra, hogy a szülők intimitása is meglegyen, ugyanakkor megmaradjon a kapcsolat a gyerekekkel is.

De egy belső üvegfal teremt kapcsolatot a szülői háló és az érkező szinten elhelyezett gyerekzóna között, gondoltak tehát arra, hogy a szülők intimitása is meglegyen, ugyanakkor megmaradjon a kapcsolat a gyerekekkel is.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia

	A nappali déli fala egy hatalmas függönyfal, mely gátak nélkül nyit a panorámára, a szülői hálóból pedig ébredéskor szintén a kanyargó Duna és a Parlament kacsint vissza. Mindkét lakásban a nappalihoz kapcsolódik egy erkély a déli oldal elé nyúlva, mely a házzal együtt a meredek domboldal felett lebeg.

A nappali déli fala egy hatalmas függönyfal, mely gátak nélkül nyit a panorámára, a szülői hálóból pedig ébredéskor szintén a kanyargó Duna és a Parlament kacsint vissza. Mindkét lakásban a nappalihoz kapcsolódik egy erkély a déli oldal elé nyúlva, mely a házzal együtt a meredek domboldal felett lebeg.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia

	A ház gépészetét tekintve megújuló energiaforrások felhasználásával tervezett, alacsony energiás, A+ energetikai besorolású épület. Az épületrészekre napelemek kerülnek fel, ezzel termelik meg a levegő-víz rendszerű hőszivattyú energiaigényét, ami a hűtés és fűtés szükségletéről gondoskodik, valamint a melegvíz-előállítást is ellátja. Az elektromos mérőóra oda-vissza pörög, vagyis a napelemekkel megtermelt áramot visszatáplálják a ELMŰ rendszerébe, amikor pedig a háznak van plusz energiaigénye, akkor az ELMŰ rendszeréből megvásárolja. Ezzel a megoldással és a napelemekkel a gépészeti rendszer energiaigényét közel lenullázták.

A ház gépészetét tekintve megújuló energiaforrások felhasználásával tervezett, alacsony energiás, A+ energetikai besorolású épület. Az épületrészekre napelemek kerülnek fel, ezzel termelik meg a levegő-víz rendszerű hőszivattyú energiaigényét, ami a hűtés és fűtés szükségletéről gondoskodik, valamint a melegvíz-előállítást is ellátja. Az elektromos mérőóra oda-vissza pörög, vagyis a napelemekkel megtermelt áramot visszatáplálják a ELMŰ rendszerébe, amikor pedig a háznak van plusz energiaigénye, akkor az ELMŰ rendszeréből megvásárolja. Ezzel a megoldással és a napelemekkel a gépészeti rendszer energiaigényét közel lenullázták.

Fotó: Bódis Krisztián

Dia

	A lakásokban intelligens házvezérlés van, a hőmérséklet-, pára- és szélérzékelők segítségével az épület önmagát tudja szabályozni, működteti az árnyékolókat, a hűtés-fűtés rendszerét és az egyéb szórakoztató elektronikákat.

A lakásokban intelligens házvezérlés van, a hőmérséklet-, pára- és szélérzékelők segítségével az épület önmagát tudja szabályozni, működteti az árnyékolókat, a hűtés-fűtés rendszerét és az egyéb szórakoztató elektronikákat.

Fotó: Bódis Krisztián
Blog.hu ajánló
Fotó: