Mit és hogyan tisztíts a konyhában, ha semmilyen vegyszert nem akarsz használni? - Nagyanyáink praktikái
Csodaszerek ide vagy oda, egy alaposan odaégett étel után az edényen semmi sem segít. Vagy mégis? Megmutatjuk, mire és mit használj.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Kiegyensúlyozott otthonod lehet egyetlen kiegészítőtől - A titok a színben és mintában van (x)

16 ezer magnókazettát gyűjtöttek, és valami elképesztőt csinálnak belőle – Ettől leesik az állad! (x)

Tökéletesen hullámos hajad lesz 15 perc alatt, ha így göndöríted be (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

beauty and style

5 divatos kabátfazon, ami karcsúsít, és elfedi a pocakot »

Tüntesd el a mitesszereket egy fogkefével - Gyors és hatásos trükk »

Bundás, meleg szobacsizma házilag, varrás nélkül - Imádni fogod! »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Főzni igenis jó, hiszen az otthon elkészített étel ízénél nincs jobb, ráadásul így azt is tudni, hogy mit tartalmaz a végeredmény. De a közös vacsora is jobban esik, ha azt a pároddal együtt készítitek. Arra azonban ügyeljetek, hogy a hangulatot ne rontsa el a halom mosatlan látványa!

Ahelyett, hogy azon vitatkoznátok, ki súrolja ki az összeégett edényeket, vessétek be a jól bevált praktikákat! Olyanokat mutatunk, amikhez nem kell vegyszer, így az orrotokat sem fogja facsarni a maró szag, és a bőrötöket is megkíméli.

És a zománc újjászületik!

A zománcos edények – főként a már használtabbak - általános jellemzője, hogy szinte az összes súrolószer próbáját kiállják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell cserélned őket! Nedvesítsd be az edényt, markolj bele a sótartóba, és a sóval alaposan súrold át! Az edény nemcsak visszanyeri eredeti fényét, hanem meg is tartja majd.

Megoldás: a krumpli!

Ha nincs kéznél só, vagy a súrolás nem a kedvenc tevékenységed, akkor töltsd meg vízzel az edényt, tegyél bele nyers krumplit, majd forrald addig, amíg a krumpli megfő! Zárd el a tűzhelyet, majd az egészet hagyd állni egy napig, ezután pedig ismét forrald fel. Az edény újra csillogni fog!

Vízkő ellen ecetet!

Ha kedvenc vízforraló lábasodat már igencsak megkezdte a vízkő, akkor fogj egy kis 10%-os ecetet és locsold be vele a problémás részeket! Hagyd, hogy az ecet megküzdhessen a vízkővel, majd szódával vagy szénsavas ásványvízzel öblítsd át! Engedd tele a mosogatót forró vízzel, cseppents bele mosogatószert, és alaposan mosd át a vízkőtől végleg megszabadult edényt!

A súrolószerek ásza: só

Bizonyára egyetértesz azzal, hogy a serpenyőt a legkönnyebb összeégetni, de néha azt a legnehezebb elmosni. Ha menthetetlennek tűnik a helyzet, a vizes serpenyőt szórd be vastagon sóval, majd hagyd állni néhány órát! Az odaégett részek ezután könnyedén eltávolíthatók lesznek.

Kedvencünk: a wok

Bármennyire is furcsán hangzik, a wok titka, hogy nem szabad tisztítani – legalábbis nem a hagyományos mosogatószeres technikával. A wok ugyanis a főzés során megőrzi a benne sült fűszerek aromáját: minden egyes wokban készített étel hozzájárul a következő étel ízéhez. Ezért a tisztításához csak forró vizet használj és puha sörtéjű súrolókefét! Ha kész, töröld szárazra, egy puha konyharuhára önts néhány csepp olívaolajat, és ezzel töröld át!

Tisztíts zsírral!

Itt a nyár, és ezzel együtt a kerti partik ideje! Bár forró nyári estéken jobban esnek a könnyed saláták és grillezett csirkecsíkok, a magyarok jó szokás szerint ekkor sem feledkeznek meg a bográcsban főtt pörköltekről. Nincs is annál jobb, csak ne kellene utána elmosni a bográcsot! Hogy azonban ez ne okozzon gondot, forró vízzel öblítsd ki, majd fahamu és zsír keverékével dörzsöld át, egy puha ronggyal ezután fényessé varázsolhatod! Ha az alja bekormosodott a főzés közben, azt is kend be alaposan zsírral, így szépen lassan feloldódik az odaégett kátrány. Ezután súrold át, és alaposan mosd le!

Műanyag kontra üveg

Bár nagyanyáink még a befőttes üvegekre esküdtek, ezek ma már több szempontból is alulmaradnak a műanyag dobozokkal szemben – kivéve a tisztán tartásukat. Míg az üvegek nem veszik át az étel illatát, addig egy-egy doboz akár hetekig megőrzi azt. Hogy megszabadulj a nem kívánt szagtól, önts a tisztítandó dobozba tömény kávézaccos meleg vizet, és hagyd állni egy ideig. Mosd ki, és fedő nélkül szárítsd meg!

Egyre népszerűbbek a műanyag vágódeszkák. Nagy előnyük a kereskedők szerint abban rejlik, hogy tartósabbak és nem veszik át az étel szagát. Tudtad azonban, hogy a fa elpusztítja a rajta lévő baktériumokat, míg a műanyag vágódeszka réseiben megtelepedhetnek? Érdemes ezt szem előtt tartani, a szagot pedig sóval eltüntetni. Ha elmostad a deszkát, szórd be vastagon sóval, és hagyd állni egy kicsit. Öblítés után teljesen szagtalan lesz.

És a pohár csillogni fog!

A tapasztalatok szerint a mosogatásnál a legtöbb problémát az üvegből készült poharak jelentik, hiszen minden apró folt, rászáradt vízcsepp vagy maszat meglátszik rajtuk. Éppen ezért hagyd abba a csoda-mosogatószerek tesztelését, és mosd el inkább őket tiszta, hideg sós vízben! Ha két pohár egymásba ragadt, ne próbáld meg szétfeszíteni! A felsőbe engedj hideg vizet, az alsót pedig állítsd meleg vízbe: így egy pillanat alatt szétszedhetők.

Blog.hu ajánló