4 dolog miatt is nagyon káros lehet a mikró: te még használod?
Érdemes alaposan ismerni, milyen hátrányai lehetnek mindennapos használatának.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt egy felejthetetlen talkshow-ra az ország Janka nénijével! (x)

Nyerj kényeztető, masszázs-wellness élménycsomagot 2 fő részére, Bükfürdőre! (x)

Nyerj prémium öregedésgátló arcszérumot, és búcsúzz el a ráncoktól! (x)

összesen 7 db játék
Ez is érdekelhet

Ilyen, amikor a klasszikus balett breaktánccal keveredik: ezt neked is látnod kell (x)

Tökéletesen tiszta lesz az otthonod, és alig kell érte tenned: csak 3 dolog kell hozzá (x)

Különleges ereje van az itteni gyógyvíznek: véletlenül fedezték fel helyiek a '60-as években (x)

Pataki Zita és férje különleges masszázzsal csillapítják a stresszt, naponta többször is (x)

Akciósan csaphatsz le a gyerek karácsonyi ajándékára, ha figyelsz néhány apróságra (x)

beauty and style

Csodásan ragyogó bőr ráncok és száraz foltok nélkül: narancsos arcpakolás házilag »

Gwen Stefani arca nemcsak a retustól olyan művi: szörnyű, mit tett magával a 48 éves énekesnő »

Egy nő a fejére műttette az Insta-filtert: mégsem lett sokkal szebb, mint volt »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Manapság a modern háztartások jelentős százalékában számít mindennapos konyhai berendezésnek a mikrohullámú sütő, amely az adott anyag különböző molekuláit - többek között a vízmolekulákat - elektromágneses mikrohullámai által forgatja és rezgeti, így hozva létre a súrlódási hőt, aminek végül az ételek felmelegedése köszönhető.

A mikrohullámú sütő használata rendkívül praktikus és egyszerű, emellett nem kevés időt lehet megspórolni segítségével, nem véletlen azonban, hogy alkalmazásával kapcsolatban gyakran említenek meg különféle káros hatásokat is. Bár az elmélet, miszerint daganatos megbetegedésekért is felelőssé tehető, nem bizonyított, a következőket érdemes megfontolni.

Csökkenhet a tápanyagtartalom

Szakértőnk, dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó szerint többek közt azért nem célszerű mikrohullámú sütőt használni, mert a mikrohullám megzavarhatja a molekulák természetét, megváltoztathatja például a fehérjék szerkezetét, így csökken az ételek tápanyagtartalma, mindez pedig értéktelen étel létrehozásához vezet.

A tápanyagtartalom csökkenése persze más főzési technikák esetében is érvényes lehet, ezzel kapcsolatban pedig általánosan is elmondható, hogy érdemes feldolgozatlan, friss, nyers táplálékokat, például sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.

Kijuthatnak a hullámok?

Dr. Csiszár Miklós lényeges negatívumként említi továbbá, hogy a gyártók a mai napig nem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a sütőből kijutó hullámok tökéletesen árnyékolva legyenek, a sütő közelében így azok akár az élő szövetre is hatással lehetnek, nem véletlen, hogy még hívei is közül is sokan tanácsolják azt, hogy célszerű legalább másfél méterre tartózkodni tőle használat közben, és az ajtaján sem szabad benézni.

Gyors kiszáradás és baktériumok

A mikróban melegített ételek nagyon gyorsan kiszáradnak, emellett jellemző az is, hogy nagyobb adag ételeket egyáltalán nem melegít egyenletesen a sütő, ami az olvasztás funkcióra is igaz. Gyakori lehet például, hogy a hús kívülről már akár meg is sült, míg belül még fagyott, így a baktériumok sem egyenlő arányban pusztulnak el különböző részein.

Blog.hu ajánló