4 dolog miatt is nagyon káros lehet a mikró: te még használod?
Érdemes alaposan ismerni, milyen hátrányai lehetnek mindennapos használatának.
Manapság a modern háztartások jelentős százalékában számít mindennapos konyhai berendezésnek a mikrohullámú sütő, amely az adott anyag különböző molekuláit - többek között a vízmolekulákat - elektromágneses mikrohullámai által forgatja és rezgeti, így hozva létre a súrlódási hőt, aminek végül az ételek felmelegedése köszönhető.
A mikrohullámú sütő használata rendkívül praktikus és egyszerű, emellett nem kevés időt lehet megspórolni segítségével, nem véletlen azonban, hogy alkalmazásával kapcsolatban gyakran említenek meg különféle káros hatásokat is. Bár az elmélet, miszerint daganatos megbetegedésekért is felelőssé tehető, nem bizonyított, a következőket érdemes megfontolni.
Csökkenhet a tápanyagtartalom
Szakértőnk, dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó szerint többek közt azért nem célszerű mikrohullámú sütőt használni, mert a mikrohullám megzavarhatja a molekulák természetét, megváltoztathatja például a fehérjék szerkezetét, így csökken az ételek tápanyagtartalma, mindez pedig értéktelen étel létrehozásához vezet.
A tápanyagtartalom csökkenése persze más főzési technikák esetében is érvényes lehet, ezzel kapcsolatban pedig általánosan is elmondható, hogy érdemes feldolgozatlan, friss, nyers táplálékokat, például sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Kijuthatnak a hullámok?
Dr. Csiszár Miklós lényeges negatívumként említi továbbá, hogy a gyártók a mai napig nem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a sütőből kijutó hullámok tökéletesen árnyékolva legyenek, a sütő közelében így azok akár az élő szövetre is hatással lehetnek, nem véletlen, hogy még hívei is közül is sokan tanácsolják azt, hogy célszerű legalább másfél méterre tartózkodni tőle használat közben, és az ajtaján sem szabad benézni.
Gyors kiszáradás és baktériumok
A mikróban melegített ételek nagyon gyorsan kiszáradnak, emellett jellemző az is, hogy nagyobb adag ételeket egyáltalán nem melegít egyenletesen a sütő, ami az olvasztás funkcióra is igaz. Gyakori lehet például, hogy a hús kívülről már akár meg is sült, míg belül még fagyott, így a baktériumok sem egyenlő arányban pusztulnak el különböző részein.
OLVASD EL EZT IS!
- konyha
- mikrohullámú sütő
Miért ne nyisd ki a mikró ajtaját, mielőtt lenulláznád? Tönkreteszed vele a gépet
- konyha
- házimunka