4 látványos, ínyenc fűszerecet

Egy ág fűszernövény, egy adag ízletes borecet, egy formás üvegcse, és már kész is az ínycsiklandozó, gazdagon fűszeres ecet!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régi szakácskönyvekben gyakran bukkan az ember tárkonyos, fűszernövényes, fűszeres vagy gyümölcsös ecetre. A receptek mellett időnként szerepel a lázbetegek részére megjegyzés, illetve az előkészítés leírásában a betegkonyha kifejezés.

Régen is tudták már, amit azóta a modern táplálkozástudomány bizonyított, vagyis azt, hogy, ha az ecetet fűszerezik, nemcsak az ételeket teszik változatosabbá, hanem a fűszerek gyógyító erejét is latba vetik - az illat- és ízanyagok elősegítik a gyomornedvek kiválasztását, serkentik az emésztést.

A formás üvegekbe töltött fűszerecetek nem utolsósorban pedig látványos díszei a konyhának.

Citromos-lime-os ecet

Hozzávalók:

  • 6 dl fehérborecet
  • 1 limetta - más néven lime
  • 2 citrom

Az ecetet egy edényben melegítsd fel. Mosd meg a lime-ot és az egyik citromot, majd hámozd meg őket. A héjukat tedd egy tálba, és öntsd rá a forró ecetet. Ezután fedd le, majd három napig hagyd állni. Ha letelt a három nap, hámozd meg a másik citromot. Az ecetet gondosan szűrd át, majd töltsd formás üvegekbe, végül add hozzá a citrom héját.

Ez a citrusgyümölcsökkel fűszerezett ecet friss aromát kölcsönöz a mediterrán halételeknek, a halak mellé kínált salátáknak, egyben jól mutat a konyha polcán.

Rozmaringos ecet

Hozzávalók:

  • 7 darab rozmaringág
  • 6 dl fehérborecet vagy almaecet

Mosd meg a rozmaringot, és egy ágat tegyél félre. A többiről tépkedd le a leveleket, és vágd apróra. Forrald fel az ecetet, a felaprított rozmaringot tedd egy tálba, öntsd rá a forró ecetet, majd a tálat lefedve az egészet hagyd állni három napig. Egy magas, dekoratív üvegbe helyezd bele a korábban félretett rozmaringágat, és töltsd tele az üveget a gondosan átszűrt ecettel.

Az aromás, rozmaringos ecet különösen salátamártások ízesítésére kiváló. A rozmaringággal mutatós dísz is lehet, akár ajándékba is adhatod.

Amit az ecet ízesítéséről tudnod kell
Az ízesített eceteket legfeljebb három hónapig szabad eltartani. Fontos, hogy minden felhasználandó eszköz kifogástalan tisztaságú, az üvegek belseje pedig száraz legyen. Érdemes dugóval lezárni a megtöltött palackokat.
A fűszeres ecetek elkészítéséhez egy zománcozott edényre, egy tálra, gézre és tölcsérre van szükség. A siker érdekében jó minőségű borecetet használj, és ne feledd a végén felcímkézni az üvegeket!

Bazsalikomos fűszerecet

Hozzávalók:

  • 10-15 bazsalikomlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dl fehérborecet
  • 1 bazsalikomág levelekkel - erre később lesz szükség

A bazsalikomleveleket alaposan mosd meg, és szárítsd meg, majd vágd őket apróra. Az ecetet forrald fel, az apróra vágott bazsalikomot tedd egy nagyobb üvegbe - például befőttesüvegbe -, öntsd le az ecettel, és az üveget légmentesen zárd le. Hagyd állni egy hétig. Ezután egy csinos, keskeny üvegbe állíts egy bazsalikomágat, tedd bele a fokhagymákat, és töltsd tele az üveget az alaposan átszűrt ecettel.

Fűszerecet gazdagon, kapribogyóval

Hozzávalók:

  • 5 szem kapribogyó
  • 10 g mustármag
  • 3 ág oregánó
  • 3 ág zsálya
  • 5 dl fehérborecet

A hozzávalókat alaposan mosd meg. Egy-egy oregánó- és zsályaágat tegyél félre - vagy szerezd be később, amikor üvegekbe töltöd a kész ecetet -, a többiről pedig szedd le a leveleket, majd vágd apróra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Forrald fel az ecetet, a fűszereket helyezd egy tálba, majd öntsd rá az ecetet, és lefedve hagyd állni három hétig.
Egy formás üvegbe helyezz egy-egy oregánó- és zsályaágat, végül töltsd meg az üveget a gondosan átszűrt ecettel.

Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv alapján készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük