Óvakodj a hitelkártyától!
Ha nem akarod, hogy a gatyád is rámenjen
Egy kártya, amivel ott vásárolsz hitelre, ahol csak akarsz, a kamatokat pedig nem is kell fizetned egy ideig.

Nyereményjáték

Nyerj Magyarország természeti csodái című könyvet, és ismerd meg hazánk legértékesebb kincseit!

Nyerd meg a Juno mesél című tündéres mesekönyvet! Minden kislány kedvence lesz

Nyerj közel 15 000 forint értékű, Natics prémium kozmetikumokat!

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

2 perc alatt lett éles a látása Katának, ma már nem is tudja, milyen volt szemüvegesnek lenni (x)

Észbontó programsorozat igen neves hazai és külföldi előadókkal, amiből 300 előadás és koncert ingyenes! (x)

Az utazás legfontosabb kelléke, és nem csak a fotózás miatt - Ezerszer könnyebb így nyaralni (x)

Milyen színű a szemed? Mutatjuk, melyik ékszer emeli ki legjobban a tekinteted

beauty and style

Ne csak a kalóriát számold, inkább azt nézd, hogy mit eszel! »

Nadrág a ruha alatt: sokkal csinosabb, mint gondolnád »

Idd ezt lefekvés előtt, és garantált a 8 óra alvás »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Napjainkban a pénzügyi szektor számos terméket kínál, amelyek gyakran a fogyasztók igényeit meghaladó, bonyolult konstrukciókat takarnak.

Ezek megértéséhez a fogyasztónak számos olyan információra van szüksége, amely csak az adott intézménytől szerezhető be.

A termék megismertetésekor valamennyi információ átadása nehéz a fogyasztó befogadóképessége, a rendelkezésre álló idő, az előismeretek eltérése, a csatornák nem megfelelő volta miatt. Ez a fogyasztótól a pénzügyi intézménybe vetett bizalmat, visszafelé pedig teljes, valós és pontos tájékoztatást követel meg.

"Akár 45 napig kamatmentesen használhatja a bank pénzét!"

De jó! De valóban így van? A hitelkártya olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amellyel fedezet nélkül vehetsz igénybe hitelt, tehát tényleg a bank pénzét használod. Vásárolhatsz vele, készpénzt is vehetsz fel, ez utóbbi azonban minden esetben drága, hiszen a tranzakció pillanatától kezdve kamatozik. A vásárlás viszont ingyenes, és valljuk be, ez igencsak csábító. A hitelkártyával való költéskor, és egyáltalán a bankkártyával való költéskor viszont nem érzékelni a kiadott összeg valós súlyát, amely gyakran a megengedettnél nagyobb kiadásokra késztethet, jól jöhet viszont egy hó végi nagybevásárlásnál, vagy ha a tönkrement hűtőszekrény helyett újat kell venni. A hitelösszeget, amit felhasználtál, viszont vissza is kell fizetned...

Nem fenékig tejfel

A kamatmentesség csak a hitelkártyával végrehajtott vásárlási összegekre érvényesíthető, de csak akkor, ha a megadott fizetési határidőben minden, hitelkártyával kapcsolatban keletkezett terhelést megfizetsz. Azaz ki kell fizetned a kártya éves díját, a havi számlavezetési díjat, a készpénzfelvételi és tranzakciós díjat, az egyéb jutalékokat, valamint a készpénzfelvételek és vásárlások összegét. Ha összeszámolod, kiderül, hogy ez az összeg magasabb, mint a tényleges vásárlások és készpénzfelvételek összege, ugyanakkor ennek az összegnek a határidőn belüli kiegyenlítésével a bank megajándékoz a vásárlásaid kamatmentességével, továbbá minden tartozásodat le is rendezted.
De mennyi idő is áll rendelkezésre a kamatmentes visszafizetésre? A vásárlás napjától mindig - például - 45 nap? Vagy hogy is van ez?
A hitelkártya működése elszámolási időszakokhoz kötött, amelynek első és utolsó napjai kibocsátónként eltérőek.

Ennek az időszaknak csupán az első napján áll fenn az a hosszúságú időtartam, amely a hirdetésekben olvasható. A későbbiekben végrehajtott vásárlások esetén a visszafizetésre adott időkeret már jóval rövidebb, mégpedig annyival, ahány nap eltelt az elszámolási időszakból. Tehát ha az időszak első napján vásárolsz a hitelkártyáddal, akkor tényleg a szlogenekben látható hosszúságú időszak - például 45 nap - áll rendelkezésre a visszafizetésre, ám ha az utolsó napon vásárolsz, akkor csak például 15 nap. De a türelmi időszak hossza – a példánál maradva 15 nap -, amely az elszámolási időszakot követően a kamatmentes visszafizetésre nyitva álló időkeret, mindig rendelkezésre áll a teljes tartozás visszafizetésére, így a vásárlás kamatainak elkerülésére.

Nem mindig teljes körű a tájékoztatás...

Az OTP Bank ellen 2006 tavaszán indult eljárás, mivel a GVH azt feltételezte, hogy a bank nem megfelelő tájékoztatást ad ügyfeleinek arról, hogy milyen feltételekkel használhatják kamatmentesen hitelkártyájukat. Az OTP-vel szemben lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás során derült ki, hogy a pénzintézetek széles körben alkalmazzák a megtévesztő hirdetéseket, amelyek piaci zavarról tanúskodtak, ezért a versenyhatóság úgy döntött, hogy piactisztítási célú vizsgálatsorozatot indít a fogyasztókat megtévesztő hitelkártya-hirdetések visszaszorítása érdekében.
Az OTP mellett a CIB Bank, az MKB Bank, a Citibank, a K&H, az ERSTE Bank, a Magyar Cetelem Bank, a Budapest Bank és a Raiffeisen Bank ellen folyt eljárás, az utóbbi három bank esetében 2007. október közepén született elmarasztaló versenyhivatali döntés.

Jó, ha tudod!
A GVH álláspontja szerint a hitelkártya kamatmentes használatáról a fogyasztók csak akkor kapnak reális képet, ha a banki tájékoztatás egyértelműen és pontosan tartalmazza, hogy
  • a kamatmentesség kizárólag a kártyával történő vásárlásokra vonatkozik, készpénzfelvételre nem,
  • a kamatmentességhez a teljes tartozás fizetési határidőre történő megfizetésére van szükség, a teljes tartozás egy részének megfizetése esetében a fogyasztónak kamatot kell fizetnie,
  • a teljes tartozásba nemcsak a vásárlások értékének összege, hanem a bank felé a hitelkártyával összefüggésben bármilyen jogcímen fennálló tartozás - vásárlási és készpénzfelvételi tranzakciók, illetve a bank által felszámított költségek, díjak teljes összege - is beleértendő.
Ha a bank a kamatmentes időtartam hosszáról tájékoztatást ad - "akár x napig kamatmentes" -, az ígéret reális megítéléséhez a fogyasztónak tudnia kell, hogy az x nap csak akkor teljesül, ha az elszámolási időszak első napján vásárol a hitelkártyájával. Ettől kezdve a kamatmentes időtartam hossza folyamatosan, minden egyes további napon egy nappal csökken.
A GVH álláspontja szerint az a tájékoztatás, amely csak - az akár x napig tartó - kamatmentességre utal, és ezzel összefüggésben további tájékoztatást nem nyújt, figyelmen kívül hagyja, hogy a kamatmentességhez több feltétel teljesítése szükséges. Ezáltal az ilyen hirdetés alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

Egy szó és más semmi?

A GVH szerint az "akár" szó általában valamilyen maximális lehetőséget fejez ki. A hitelkártyákkal kapcsolatban ugyanakkor ezen szóhasználat értelmezése nem egyértelmű, hiszen az "akár x napig kamatmentesen költheti a bank pénzét" és más hasonló tartalmú közléseket a fogyasztók úgy értelmezhetik, hogy lehetőségük van automatikusan, feltétel nélkül maximum x napig kamat nélkül használni hitelkeretüket, és csak a határidő leteltétől kell kamatot fizetniük a felvett hitel után.

A tájékoztatások egy részében valamilyen módon megjelenik, hogy a kamatmentesség vásárlásra vonatkozik, de az a tájékoztatás, amely az egyéb feltételekre nem tér ki, szintén nem ad reális képet a kamatmentességről, mint a termék lényeges tulajdonságáról, ezért megtévesztheti a fogyasztókat. Egyes tájékoztatásokban feltűnik a vásárlási tranzakciók és a vásárlásra fordított összeg visszafizetésének összekapcsolása. Ez a versenyhatóság szerint kifejezetten azt sugallja a fogyasztó számára, hogy a vásárlásokra fordított összegek visszafizetése esetén érvényes a kamatmentesség. Ám a kamatmentességhez a teljes felhasznált hitelkeretet kell visszafizetni, nemcsak a vásárlásra fordított összeget!

A tájékoztatás azt a látszatot is keltheti, hogy ha a fogyasztó vásárol, akkor az adott vásárlásra költött összeg visszafizetésére a tájékoztatásban szereplő x nap áll rendelkezésére. Csakhogy nem vásárlásonként külön-külön kell teljesülnie az x napnak, hanem az adott elszámolási időszak egésze vonatkozásában.

Bűnösök és bűnrészesek
A GVH vizsgálata feltárta, hogy a bankok egyes hitelkártyáikkal összefüggésben együttműködtek más vállalkozásokkal: a felek megállapodása kiterjed a marketing terén való együttműködésre, és a pénzintézetek partnerei szerepet játszottak a tájékoztatások fogyasztókhoz való eljuttatásában, az együttműködés pedig nemcsak a bankok, hanem partnereik érdekét is szolgálta. Mivel azonban a partnerek fennálló felelőssége csekély mértékűnek bizonyult, illetőleg az adott ügyben azonosított versenyjogi probléma megoldása elsősorban a bankkal szembeni fellépés eredményeként érhető el, a bankok partnereivel kapcsolatban a GVH a versenyfelügyeleti eljárást megszüntette.
2008. január 10-től már kapható az újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár Magazin januári számának tartalmából:
  • Főtt is, füstölt is, mégsem jó - csomagolt sonkák tesztje
  • Mind szemre való - Szemfestéklemosók tesztje
  • Jobb félni, mint megijedni - riasztó-bemutató
  • A pénz boldogít? A lottózás színe és fonákja
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Blog.hu ajánló