Ezért kicsi és zsúfolt a konyhád!

Amire nem is gondolnál

A konyhát nem könnyű berendezni. Elkövethetsz olyan hibákat, melyek neked talán nem is szúrnak szemet.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyhád összképe sokat elárul a személyiségedről és az ételhez való viszonyodról. Mindez elsősorban a stílus szintjén zajlik. Kialakításánál és berendezésénél azonban nem pusztán a személyes ízlést kell figyelembe venni, hanem a lakás egészét, hogy a konyha tökéletesen illeszkedjen bele, továbbá a konyhául szolgáló helyiség méretét.

Hiába illik ugyanis hatalmas faasztal hozzá: ha nincs elég hely, kreatívan kell nyúlnod a berendezéshez, különben a végeredmény sötét, zsúfolt és használhatatlan lesz. Ismerd meg azokat a hibákat, melyeket a legtöbben elkövetnek a konyha kialakításánál!

Nem a stílus az elsődleges!

Az ideális konyha illik a lakáshoz, berendezése pedig illeszkedik a helyiség méretéhez. Ha kedveled a vidéki stílust, de a konyhád mérete nem szellős és tágas, berendezésének nem kell okvetlenül nosztalgiát árasztania. Kövesd a számodra leginkább praktikus és bevált módot arra, hogyan kapcsold össze a családi élet színterét a főzéssel, de bátran használj ultramodern bútorokat és berendezéseket, vagy élj a régi és az új vegyítéséből adódó kontraszthatásokkal, ha úgy látod, ezzel világosabbá, tágasabbá teheted a teret.

A stílus tehát fontos, ám nem elsődleges. A praktikus kialakítás és a kényelmes berendezés sokkal fontosabb. Ha nagyon leragadsz a stílusbeli szempontoknál, és nem mérlegeled a beosztást és a hatékonyságot, ne csodálkozz, ha a végeredmény sötét és zsúfolt lesz. Kis tér esetében törekedj az egyszerűségre: a legjobb, ha egyszerű vonalú konyha mellett döntesz, amit aprólékosan csinosítgatsz.

A 15 legnagyobb lakberendezési hiba

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tartsd szem előtt reálisan főzési tudományodat is - hiszen legyenek bármilyen csábítóak, a konyhai csodagépek nem varázsolnak belőled remek szakácsot. A kihasználatlan konyhából pedig árad az élettelenség, ha tehát nem lelkesedsz különösebben a főzésért, alighanem jobban érzed magad egy vidékies stílusú konyhában, mint egy laboratórium jellegűben, ahol a hangsúly a teljesítményen van.

Elszeparálva a lakástól

Akiknek egyszerűen nincs elegendő terük az egybenyitott lakó- és főzőhelyiséghez vagy az étkezővel egy légtérben lévő konyhákhoz, kénytelenek megbarátkozni a kicsi konyhákkal. A kicsi alapterület azonban nem jelent egyet feltétlenül az elszigeteltséggel.
Ha a legalapvetőbb felszereléseken kívül másnak nem is jut benne hely, nem kell, hogy a konyha kikerüljön az otthon vérkeringéséből, hiszen az csak fokozza a szűkös érzetet. Ha folyosóra nyílik, egy kettős szárnyú ajtó jelentősen enyhíthet a fülke jellegen, és térrel tölti meg a helyiséget. Vizsgáld meg, hogyan viszonyul a környező helyiségekhez: talán megnyithatod a teret, legalább részben, a nappali felé, és ezzel máris szellősebbé, világosabbá varázsolhatod a helyiséget.

Rossz helyen a tűzhely, a hűtő vagy a mosogató

A konyhatervezést három alapvető szempont uralja: hova kerüljön a mosogató, a tűzhely és a hűtőszekrény. Ha ezeket megfelelően rendezed el, viszonylag nem nehéz a többi elemnek is logikusan megtalálni a helyét. A legtöbb konyhaberendező tervének alapja a konyhai háromszög, a három fő munkaterületet - mosogatót, tűzhelyet és hűtőt - összekötő képzeletbeli vonal. Ergonómiai szempontból bármely kettőnek két karhossznál nagyobb távolságra kell lennie egymástól, közelségük nem szabad, hogy akadályozzon a mozgásban. Egyeseknek ez talán erőltetettnek tűnik, pedig az ergonómiának legalább annyi köze van a józan észhez, mint a tudományos pontossághoz. Ha nem veszed figyelembe a munkaháromszöget, az apró konyhádat még zsúfoltabbnak és még kényelmetlenebbnek érzed majd.

Így újítsd fel a konyhát a legegyszerűbben: 15 látványos ötlet

Nézegess képeket!

Elolvasom

A konyhagépek felfalják a helyet

A konyhagépek elrejtése a szekrényajtók mögé - a beépített hatás - esztétikai szempontból vitatható. Sok tervező ezt kényszermegoldásnak tartja, pedig a sima szekrénysorban, melyet nem törnek meg holmi kapcsolók és tárcsák, van valami elegancia. Arról nem is beszélve, hogy a rend optikailag jelentősen tágítja a teret, melyre kisebb konyhák esetében nagy szükség van. De mint egyéb esetben, e téren is köthetsz kompromisszumokat: a rozsdamentes acél vagy csillogó zománc konyhagépeket és berendezéseket közszemlére teheted - hiszen a rajtuk megcsillanó fény szintén szellős hatást kelt -, míg a többi készüléket és eszközt elrejted.

Ez alól nem képeznek kivételt a hordozható készülékek sem. A kenyérpirító, a mikrohullámú sütő, a kávéfőző és a vízforraló általában a munkalapon állnak, pedig ezek igen gyorsan felfalják a hasznos helyet. Ha tágas és világos konyhára vágysz, ezeknek is találnod kell más helyet: tarthatod őket a szekrényben, vagy, ha lehetőséged van rá, a spájzban is.

Bár némi energiát igényel a rendszeres elrakásuk, rengeteg helyet spórolhatsz így.

Cikkünk megírásában Terence Conran Belsőépítészet című könyve segített.

Ezt is szeretjük