Extra erős konyhai tisztítószerek összeégett sütő, zsíros tűzhely ellen

Ha nem akarsz vegyszereket használni ott, ahol az ételt készíted, próbáld ki a természetes szereket.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsíros szennyeződések eltávolítása komoly izommunkát igényel, a sütőhöz pedig szinte lehetetlen úgy hozzáférni, hogy elég erőt fejts ki a ragacsos szutyok levakarásához.

Pedig minél tovább halogatod a dolgot, a helyzet annál rosszabb lesz, hiszen minden egyes használat után egyre erősebben kapaszkodnak majd az égett zsírfoltok és az elszenesedett ételmaradékok a sütő oldalához.

Zsíros, megégett foltokban a tűzhelyen sincs hiány, ráadásul itt végképp nem odázhatod el a takarítást, hiszen a tükörsima felületen szinte kiabálnak a ragacsos szennyeződések, pedig a szólás szerint a tűzhelyed a névjegyed.

Tiszta és illatos

A takarításban szinte mindenhol bevethető ecet az összeégett, zsíros sütő kipucolásakor is az egyik legnagyszerűbb segítőtársad lehet. Csak tölts meg egy hőálló edényt egy-egy arányban vízzel és ecettel, tedd a sütőbe, majd tekerd fel a lángot. A forró, párolgó ecet lecsapódik a sütő oldalán, és feloldja a zsíros szennyeződéseket.

Ezután nincs is más dolgod, mint egy puha ronggyal áttörölni a sütő belsejét - persze, előbb várd meg, hogy kicsit hűljenek a forró falak. A foltok fellazulnak, az ecet pedig a kellemetlen szagokat is magába szívja.

Hasonló eredményt érhetsz el egy másik extra erős konyhai zsíroldóval, a citrommal is. Az elv ugyanaz: önts fél liter citromlevet egy jénaiba, majd tedd a sütőbe. Nemcsak a zsíros szennyeződések fognak fellazulni, de a sütő illata is friss és tiszta lesz. Ezt a módszert egyébként a mikrohullámú sütőnél is bevetheted.

Természetes tisztítószerek a konyhából

Nézegess képeket!

Elolvasom

Házi súrolószerek

Ha néhány foltot nem ijesztett volna meg az ecet vagy a citromlé gőze, vagy éppen egy, a tűzhelyen éktelenkedő ragacsot szeretnél eltüntetni, készíts természetes súrolószert, amivel célzottan kezelheted a problémás területet.

Ehhez egy kevés szódabikarbónát vagy sütőport keverj el annyi almaecettel, hogy sűrű masszát kapj. Kend be vele a foltot, majd hagyd hatni legalább 15 percig. Ha a plecsni a sütőben van, nyugodtan be is kapcsolhatod azt, hiszen a magas hőmérséklet is segíti a zsíroldó krém munkáját.

Finom szemcsés asztali sót is használhatsz súrolószerként. Ha ecettel oldod fel, akkor a zsíros foltokat is könnyebben eltünteti. Nagy előnye, hogy a sókristályok elég erősek ahhoz, hogy feldörzsöljék a leégett szennyeződéseket, de felületük sima, így nem karcolják össze a tűzhely fényes felületét.

Ha nagyobb mennyiségben szeretnél előállítani konyhai súrolószert, keverj el tíz teáskanál ecetet két és fél deciliter forró vízzel és egy teáskanál kenőszappannal.

Ezután dolgozz hozzá annyi súrolóhomokot, hogy sűrű, kenhető masszát kapj. Ha azt szeretnéd, hogy a tűzhely ne csak foltmentes, de csillogó is legyen, akkor adj a keverékhez néhány csepp glicerint is.

Tudtad?
Régebben egy darabka szalonnabőrrel törölték át a megtisztított tűzhelyet, hogy sokáig csillogó maradjon.

Száraz, hűvös helyen, zárható üvegbe töltve három-négy hónapig is eltarthatod a kenőszappanos súrolószert.

A szappanpehelyből és citromolajból készült zsíroldót a citromolaj ára miatt nem érdemes nagy tételben elkészíteni, de egy-egy elpusztíthatatlannak ítélt folt ellen bevetheted nehéztüzérségként.

Mindennapi tisztítás

Ha végre sikerült megszabadulnod a ragacsoktól, valószínűleg te sem szeretnéd néhány nappal később viszontlátni őket.

Ahogy mondani szokás, a legjobb védekezés a támadás, vagyis jobb, ha a tűzhely és a sütő használata után rászánsz néhány percet, hogy megelőzd a makacs foltok megjelenését.

Ne csak a vegyszereken spórolj!

A természetes tisztítószerek előnye - természetesen azon túl, hogy nem mérgezőek, illetve nem károsítják az élővilágot - hogy jóval olcsóbbak bolti társaiknál. Ha nem csak a tisztítószereken szeretnél spórolni, tippekért nézd meg videónkat!

A még meleg sütőt töröld át mosogatószeres vagy mosószódás vízzel, ilyenkor ugyanis a zsíros szennyeződések még egyszerűen, súrolás nélkül eltüntethetők, akárcsak a tűzhely friss foltjai - ezeket egyébként érdemes megpróbálni még főzés közben óvatosan, nedves szivaccsal letörölni, hogy ne égjenek rá a felületre.

Ha sütéskor alumíniumfóliát teszel a sütőrács és a tepsi közé, nem csak a kifröcsögő zsírnak állhatod útját, de a hő is egyenletesebben oszlik majd el, és az étel is szebben sül.

Ezt is szeretjük