4 biztos tipp, amivel spórolni tudsz!

Kiadásaid egyre csak nőnek? Tanulj meg okosan gazdálkodni! Energiatakarékos tippjeinkkel több ezer forinttal maradsz gazdagabb.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az energiának egyrészt borsos ára van, másrészt termelése környezetpusztító tevékenység.

Ezeket a mondatokat valószínűleg már az általános iskolában a fejedbe vésték, ám sajnos gyakorlati tanácsot nem kaptál arra nézve, hogy miképpen viselkedhetnél környezettudatosan például a konyhában. Néhány aprócska csellel rengeteg energiát takaríthatsz meg.

Süssünk, főzzünk valamit!

Főzési szokásaid megváltoztatásával felére csökkentheted a konyhai energiahasználatot.

  • Ha olyan méretű edényt használsz, amelyik illeszkedik a főzőlaphoz, akkor jobb a hőátadás, tehát kisebb a hőveszteség.
  • Ha az edényekre csinos kis fedőket helyezel, lerövidítheted a főzési időt, ráadásul elkerülheted a konyha bepárásodását.
  • Vedd elő a jó öreg energiatakarékos kuktát és a környezetbarát római agyagedényt. Utóbbi elég széles ahhoz, hogy egyszerre készítsd el benne a húst és a köretet.

A gáztűzhely energiafelhasználása jóval hatékonyabb, mint az elektromos tűzhelyé, ám a használatából eredő mérgezések és robbanások miatt sokan ódzkodnak tőle. Az új típusú készülékek már fel vannak szerelve égésbiztosítóval, aminek köszönhetően a láng kialvását követően megszűnik a gáz áramlása, így nincs mitől félned.

Tippek

  • A nyersen vagy párolva fogyasztott ételek energiatakarékosak és egészségesek!
  • A zöldségeket és a burgonyát kevés vízben főzd!
  • Használj szendvicstalpú edényeket, amelyeknek jobb a hőátadása!
  • Ne használj túl sok olajat és zsírt!
  • Vízforralásnál csak annyi vizet melegíts fel, amennyire éppen szükség van!
  • Ne nyitogasd feleslegesen a sütő ajtaját, ez hőveszteséget jelent!
  • Használd ki a sütő maradék hőjét (például gyümölcsaszalásra)!

A hagyományos sütők hőjének csupán 6%-át hasznosítja az étel, de ha nem tisztítod rendszeresen a sütő belső falát, akkor annyit sem. A sütőt csak akkor melegítsd elő, ha olyan ételt készítesz, amely lassú sütést igényel magas hőmérsékleten. Ha egyszerre több ételt sütsz meg egymás után, időt és energiát takaríthatsz meg.

A mikrohullámű sütők kétszer-háromszor kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos sütőknél, mivel nem a levegőt melegítik, hanem az étel belsejében lévő víz- és zsírmolekulákat gerjesztik. Sajnos nem mindent lehet mikróban elkészíteni, viszont melegítésre, felengedésre és párolásra kiválóan alkalmasak. A leggazdaságosabbak a grillbetétesek. Ha igazán környezettudatosan szeretnél viselkedni, kerüld a gyorsfagyasztott ételeket, ha ez mégsem sikerül, legalább szobahőmérsékleten olvaszd fel őket.

A jég birodalma

A hűtőszekrény energiahabzsoló gépezet. Lássuk, mit kell tenned ahhoz, hogy falánkságát csillapítsd!

  • Semmiképpen se helyezd tűzhely vagy fűtőtest közelébe, netán napos helyre.
  • A hátsó hőleadó rácson át hagyd szabadon áramolni a levegőt.
  • Az ajtó hőszigetelő csíkját gyakran ellenőrizd, ha megsérült, cseréltesd ki!
  • A jéghegyeket rendszeresen olvaszd le (az önleolvasztó hűtőket nem kell)!
  • Csak annyi ideig tartsd nyitva a hűtőszekrényt, ameddig muszáj! A beáramló meleg levegő több energia felhasználására készteti a készüléket, hiszen újra le kell hűtenie magát.
  • Az italokat tartsd az ajtóban, hogy könnyebben hozzájuk férhess!
  • A megadott hőfoknál hidegebb tárolás energiapazarló, csakúgy, mint a hűtő ajtajának hirtelen felrántása. Meleg ételeket ne tegyél a hűtőbe, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtő felületére, és rontja annak hatásfokát.
  • Hőszigetelő edényben ne tárolj élelmiszert a hűtőben, és csak azt tartsd ott, ami tényleg a hűtőbe való.

Jó, ha tudod, hogy a fagyasztóláda jobban tartja a hideget, mint a fagyasztószekrény, mert nyitásnál a hideg levegő a hűtőtérben marad.

Okosan mosogass!

Energiát takarítasz meg, ha a vízmelegítőket rendszeresen mentesíted a vízkőtől, ha a mosogatógépet mindig telepakolod, mielőtt elindítanád, és ha megszabadulsz a csöpögő csapoktól! A konyhai csaptelepet lásd el perlátorral, ami levegővel keveri a vizet, ezáltal a kisebb vízsugár is nagyobb hatékonysággal öblít. A perlátor szűrője a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket is kiszűri.

Mosogass szakaszosan: először töröld át mosószeres szivaccsal az edényeket, majd folyóvízzel öblítsd őket. Csak az erősen szennyezett edényeket áztasd be! Ne használj feleslegesen sok vegyszert: a meleg víz önmagában is zsíroldó hatású!

Taposd laposra!

Nagyon fontos szót ejtenünk a konyhai hulladékok kezeléséről. Már bevásárlás közben figyelj a csomagolóanyagokra: az újrafelhasználhatóak és a természetes alapanyagból készültek a legjobbak.

  • Az alumíniumdobozos italok helyett válassz visszaváltható üveges palackozású italokat. Ha a kedvenc löttyödet csak eldobós műanyagban vagy alumíniumban forgalmazzák, a flakonokat használat után taposd össze, és dobd a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe.
  • Kerüld a kombinált csomagolást is: a dobozos tej doboza közel sem csak papírból készült, így újrahasznosítani sem lehet! Válassz inkább zacskós vagy kimért tejet!
  • A veszélyes hulladékot külön kell gyűjteni! Soha ne önts a lefolyóba zsírt vagy étolajat!

A Biofilter Kft. teljesen ingyen átveszi és újrahasznosítja ezeket. Annyit kell tenned, hogy egy üveg- vagy műanyag edényben összegyűjtöd a használt zsiradékot, és a hozzád legközelebb eső hulladékudvarban leadod azt.

Ha kertes házban laksz, a szerves hulladékokat lehetőség szerint komposztáld. Mindenképpen külön gyűjtsd a papírt, a műanyagot, az üveget és a fémet! Ma már szinte minden sarkon található néhány szelektív kuka!

Ezt is szeretjük