7 étel, aminél nem játék a lejárati dátum

Súlyos fertőzést kaphatsz

Vannak élelmiszerek, melyek esetében nagyon komolyan kell venni a szavatosságot.

Dia


                        	Általánosságban elmondható, hogy a rövid lejáratú élelmiszerek tekintetében fontos komolyan venni a határidőt, esetükben ugyanis nagyobb a kockázata a baktériumok gyors elszaporodásának. Ennek tipikus példái a felvágottak, melyek más romlott élelmiszerekhez hasonlóan idővel tökéletes telephelyei lehetnek a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak, mely nagyobb mennyiségben, illetve gyengébb immunrendszerű személyeknél, csecsemőknél, gyermekeknél, várandós nőknél és időseknél komoly egészségügyi problémákat okozhat. Amennyiben kialakul a liszteriózis, a hányáson, hasmenésen, fejfájáson kívül olyan súlyos szövődmények is kialakulhatnak, mint az agyhártyagyulladás, a vetélés, a vérmérgezés vagy akár a halál.

Általánosságban elmondható, hogy a rövid lejáratú élelmiszerek tekintetében fontos komolyan venni a határidőt, esetükben ugyanis nagyobb a kockázata a baktériumok gyors elszaporodásának. Ennek tipikus példái a felvágottak, melyek más romlott élelmiszerekhez hasonlóan idővel tökéletes telephelyei lehetnek a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak, mely nagyobb mennyiségben, illetve gyengébb immunrendszerű személyeknél, csecsemőknél, gyermekeknél, várandós nőknél és időseknél komoly egészségügyi problémákat okozhat. Amennyiben kialakul a liszteriózis, a hányáson, hasmenésen, fejfájáson kívül olyan súlyos szövődmények is kialakulhatnak, mint az agyhártyagyulladás, a vetélés, a vérmérgezés vagy akár a halál.

Dia


                        	A nyers húsokkal is nagyon vigyázz - beleértve a halakat is -, a darált húsok esetében pedig még inkább vedd komolyan a határidőt, ezek ugyanis többféle felülettel is érintkeznek a feldolgozás során, emellett az sem ritka, hogy különféle helyekről származó, különféle húsokból tevődnek össze, így engedve nagyobb teret a baktériumok szaporodásának.

A nyers húsokkal is nagyon vigyázz - beleértve a halakat is -, a darált húsok esetében pedig még inkább vedd komolyan a határidőt, ezek ugyanis többféle felülettel is érintkeznek a feldolgozás során, emellett az sem ritka, hogy különféle helyekről származó, különféle húsokból tevődnek össze, így engedve nagyobb teret a baktériumok szaporodásának.

Dia


                        	A lágy sajtok szintén kockázatot jelentenek a Listeria szempontjából, ezért ezeknél is fontos figyelembe venni és betartani a lejárati dátumot.

A lágy sajtok szintén kockázatot jelentenek a Listeria szempontjából, ezért ezeknél is fontos figyelembe venni és betartani a lejárati dátumot.

Dia


                        	A pékáruk is a rövid lejáratú élelmiszerek közé tartoznak. Bár az állagromlás még nem ok arra, hogy kidobd őket, ha már megjelent a penész, ne fogyaszd el az adott terméket, még úgy se, ha a penészes részt le tudod vágni róla. A mérgező mikotoxinok ugyanis anélkül is bekerülhetnek a kenyérbe, hogy láthatóak lennének, és, bár rövidtávon nem okoznak súlyos panaszokat, egyes típusaik hosszútávon például a vese, a máj és az idegrendszer károsodásának kockázatát is növelhetik.

A pékáruk is a rövid lejáratú élelmiszerek közé tartoznak. Bár az állagromlás még nem ok arra, hogy kidobd őket, ha már megjelent a penész, ne fogyaszd el az adott terméket, még úgy se, ha a penészes részt le tudod vágni róla. A mérgező mikotoxinok ugyanis anélkül is bekerülhetnek a kenyérbe, hogy láthatóak lennének, és, bár rövidtávon nem okoznak súlyos panaszokat, egyes típusaik hosszútávon például a vese, a máj és az idegrendszer károsodásának kockázatát is növelhetik.

Dia

	Bár a tartós tejek esetében hosszú lehet a szavatossági idő, ha nem ilyet vásárolsz, hanem például házi tejet, ne fogyaszd a lejárati időn túl.

Bár a tartós tejek esetében hosszú lehet a szavatossági idő, ha nem ilyet vásárolsz, hanem például házi tejet, ne fogyaszd a lejárati időn túl.

Dia


                        	A tojással kapcsolatban is fontos körültekintőnek lenni: bár általában a feltüntetett lejárati időn túl is sokan fogyasztják, nyersen ilyenkor már lehetőleg ne használd fel, csak sütve, főzve. Ha szeretnéd pontosan tudni, meddig jó egy tojás, kattints ide!

A tojással kapcsolatban is fontos körültekintőnek lenni: bár általában a feltüntetett lejárati időn túl is sokan fogyasztják, nyersen ilyenkor már lehetőleg ne használd fel, csak sütve, főzve. Ha szeretnéd pontosan tudni, meddig jó egy tojás, kattints ide!

Dia


                        	A DailyMeal a salátakeverékek esetében is óvatosságra int, ezek ugyanis nagyon gyorsan megromolhatnak, hiába kelti a csomagolás érzete azt, hogy tartósabb élelmiszercikkről van szó. A csírák tekintetében is figyelj, ezek ugyanis meleg, páradús helyen fejlődnek ki, ami tökéletes körülményeket jelent a baktériumok szaporodásának is.

A DailyMeal a salátakeverékek esetében is óvatosságra int, ezek ugyanis nagyon gyorsan megromolhatnak, hiába kelti a csomagolás érzete azt, hogy tartósabb élelmiszercikkről van szó. A csírák tekintetében is figyelj, ezek ugyanis meleg, páradús helyen fejlődnek ki, ami tökéletes körülményeket jelent a baktériumok szaporodásának is.

Ezt is szeretjük
Fotó: