Védik a szívet, erősítik az immunrendszert: az 5 legegészségesebb zöldség, ami télen a tányérodra kerülhet

Ha a természet védelméért és az egészséged megóvásáért is tennél, válaszd a vitamindús, helyi, szezonális táplálékokat télen is.

Egészséges téli zöldségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

A legtöbb háztartásban előfordul kisebb-nagyobb mértékű élelmiszer-pazarlás. Az ember szomorúan dobja ki a sok esetben borsos árú alapanyagokat és a gondosan elkészített fogások maradékait, hiszen amellett, hogy a felesleges költésre és a főzésbe fektetett munkaórákra gondol, még a világ számos pontján súlyos problémát jelentő éhínség is az eszébe juthat. 

Némi tudatossággal, előre tervezéssel visszaszorítható lenne a pazarlás, ami nemcsak a családok pénztárcájának, hanem a bolygónak is jót tenne, hiszen a globális élelmiszeripar környezetkárosításban, klímaváltozásban betöltött szerepe korántsem nem elhanyagolható tényező. Amennyiben fontos számodra a környezetvédelem, az egészséges táplálkozás, valamint a pazarlás csökkentése is, optimális megoldás lehet, ha a helyi, szezonális alapanyagok vásárlását részesíted előnyben.

Sokkoló méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás

Egészen elkeserítő adat, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a világon előállított élelmiszer körülbelül egyharmada kárba vész, mielőtt a termelőtől eljutna a fogyasztó asztalára. Az Európai Unióban évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek több mint a fele ráadásul a háztartásokban. A tagállamok fontos célkitűzése az élelmiszer-veszteség csökkentése, hiszen a pazarlás mérséklése hozzájárulhat az éhezés és a klímaváltozás elleni küzdelemhez is.  Ebben az egyes emberek mindennapos, esetenként apróságnak, semmiségnek tűnő döntései is számítanak, hiába vagyunk hajlamosak ezt olykor szem elől téveszteni. 

GettyImages-1166079489
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

Otthon az étkezések megtervezése, a maradékok kreatív felhasználása, lefagyasztása, a romlandó alapanyagok előrébb pakolása a kamra vagy a hűtő polcán, vásárlásnál a bevásárlólista írása, illetve a szépséghibás termékek, zöldségek-gyümölcsök megvétele is segíthet a negatív tendencia visszaszorításában.

A helyi, szezonális alapanyagok választása is számos problémára megoldást kínálhat. A piacon történő beszerzéssel a fogyasztó a helyi termelőket támogathatja. Ideális esetben ezek a táplálékok kevesebb időt töltöttek raktárakban, nem utazták át a fél világot, ezzel is terhelve a környezetet, továbbá a természetes körülmények között nevelgetett, mesterséges érlelés nélküli példányok táplálóbbak, vitamindúsabbak, mint az éretlenül leszedett társaik. Ráadásul a távolról érkező zöldségek, gyümölcsök nagyobb eséllyel végzik hulladékként a szállítási és tárolási folyamat során bekövetkező sérülések, romlás eredményeként.

Szuperegészséges téli zöldségek

Nyílt titok, hogy az értékes tápanyagokban, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldségek az egészséges táplálkozás alapját jelentik. Amennyiben hangsúlyosan jelen vannak az étrendben, kevésbé valószínű a civilizációs megbetegedések, az elhízás, a metabolikus szindróma és egy sor, az életmóddal kapcsolatban lévő krónikus kórkép kialakulásának valószínűsége. Télvíz idején kevésbé nagy a szezonális zöldségválaszték, de ilyenkor is lehet találni a piacokon értékes alapanyagokat. Következzen egy csokorra való a legegészségesebb idényzöldségekből, ami megkönnyítheti a választást!

Pasztinák

A pasztinák vagy paszternák Európában őshonos gyökérzöldség, amit már az ókorban is ismertek. A burgonya érkezése után szorult háttérbe, de napjainkban egyre-másra felbukkan az éttermek kínálatában is. Kinézetre a fehérrépához hasonlít, ám a leveleit nem használják fel. Édeskés, diós íze van, az ételekben helyettesíthető vele a krumpli, levesekbe, salátákba kerülhet, köretként, pürésítve is megállja a helyét. Figyelemreméltó a C-vitamin-tartalma, ami egyebek mellett az immunrendszer működését támogatja, illetve emésztéssegítő, vércukorszintet stabilizáló, koleszterinszintet csökkentő rostokban gazdag. Káliumot is tartalmaz, ami többek között a vérnyomás szabályozásában részt vevő, szívvédő ásványi anyag.

Cékla

A cékla színesíti a tányért és az étrendet egyaránt, télen remek vitamin- és ásványianyag-forrást jelent, ráadásul sokféleképpen felhasználható. Nemcsak savanyúság, hanem izgalmas köret, leves, saláta, de még sütemény és smoothie is készülhet belőle. Kevésbé ismert, hogy a levele is felhasználható, folsavat is tartalmaz. A kalóriaszegény zöldség a kutatások szerint segíthet az emelkedett vérnyomásértékek csökkentésében, a színéért felelős antioxidáns hatású vegyület, a betanin mérsékelheti a szervezetben lévő krónikus gyulladást.  Rosttartalma révén a szénhidrát-anyagcsere és az emésztés működését is támogathatja.

Zeller

A karakteres ízű zellergumó több mint pusztán leveszöldség. Sokoldalúan elkészíthető, a benne lévő C- és K-vitamin, valamint a kálium révén hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, antioxidáns hatású vegyületei miatt védi a sejteket a károsító hatásoktól. Fogyaszthatod nyersen, salátaként, tepsiben sütve ízletes köretként, de melengető krémlevest is főzhetsz belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kelkáposzta

A keresztesvirágú zöldségek a legegészségesebb táplálékok közé tartoznak. A kelkáposzta gazdag immunerősítő C-vitaminban, a benne található oldhatatlan rostok a belek egészséges működését támogatják, hasznosak például a vastagbélrák elleni küzdelemben. Az oldhatók pedig a hasznos baktériumok számának növeléséhez járulnak hozzá, ami elengedhetetlen a bélflóra egyensúlyához. Különösen jó forrása a véralvadásban fontos K-vitaminnak.

Sárgarépa

A sárgarépa egész évben kapható, nagy népszerűségnek örvendő zöldség, sütve, párolva, krémlevesként, süteménybe reszelve, sőt nyersen rágcsálva, különböző ízletes kencékbe, például hummuszba mártogatva is fejedelmi finomság. A színét adó béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, így egyebek mellett a szem és a bőr egészségének megóvásában játszhat fontos szerepet.

Antioxidáns hatású vegyületei a daganatos betegségek kockázatának mérséklésében segíthetnek. A benne található kálium révén a szívet támogatja. Míg a C-vitamin-tartalma a hőkezelés hatására csökken, a főtt vagy párolt zöldségből  a vizsgálatok szerintjobb hatásfokkal szívódik fel a béta-karotin.

Az egészséged érdekében fontos, hogy télen is sok zöldséget fogyassz, a lehetőségekhez mérten színesítsd az étrendedet. Ha teheted, ilyenkor is részesítsd előnyben a helyben megtermelt, szezonális táplálékokat, és fordíts figyelmet az élelmiszer-pazarlás csökkentésére, kerülésére.

Ételek, amiket nem ajánlott lefagyasztani

Bár a fagyasztás a pazarlás csökkentésének jó eszköze lehet, nem mindenhez ajánlott. Egyesek ízüket, eredeti állagukat vesztik, és élvezhetetlenné válnak az olvasztás után. A következő nyolc is ilyen: ezeket jobb még a készítésük napján vagy az azt követő két-három nap során elfogyasztani, semmint jégre tenni. Az is jó megoldás, ha már előre, főzés közben nagyobb körültekintéssel van az ember, hogy pontosan hány adagra lesz szükség. Így nem készül felesleges mennyiség. 

8 étel, amit semmiképp se fagyassz le, hiába maradt belőle: a rakott krumplitól a főtt tojásig

Bár a fagyasztó hasznos a konyhában, nem mindent érdemes beletenni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük