A makacs konyhai szagok hatékony ellenszerei
Nem kell a szagelszívó!
Ha eleged van abból, hogy főzés után a szagok veszik át az irányítást a konyha felett, íme, néhány csodaszer!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Kiegyensúlyozott otthonod lehet egyetlen kiegészítőtől - A titok a színben és mintában van (x)

16 ezer magnókazettát gyűjtöttek, és valami elképesztőt csinálnak belőle – Ettől leesik az állad! (x)

Tökéletesen hullámos hajad lesz 15 perc alatt, ha így göndöríted be (x)

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Kocsis Korinna szupermodell elárulta mindig gyönyörű barna bőrének titkát (x)

beauty and style

Karcsúbb derékfazon varrás nélkül: így viseld nőiesen a bő inget »

6 könnyen kezelhető frizura, aminél előny, ha egy kicsit hullámos a hajad »

5 divatos kabátfazon, ami karcsúsít, és elfedi a pocakot »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A szagok elkerülhetetlenek a konyhában, ráadásul bizonyos ételek készítésénél olyan makacs szagok vehetik át a konyha felett az irányítást, melyek maguktól csak nehezen és napok múlva tűnnek el. A szagelszívók nagy segítséget jelentenek a konyha illatának megőrzésében, ám néhány házi praktikával is gondoskodhatsz a helyiség levegőjének frissességéről.

Ha a természetes csodaszereket választod, a pénztárcádnak és az egészségednek is kedvezel, hiszen többségük fillérekbe kerül, ráadásul semmilyen káros anyag nem kerül a levegőbe használatuk során, ellentétben a mesterséges illatosítókkal.

Praktikák makacs ételszag ellen

Az olajban történő sütés vagy az olyan ételek készítése után, mint például a töltött káposzta, a konyha levegője szinte elviselhetetlen. Fűszerekkel vagy citrommal azonban megszüntetheted a szagokat - a következő praktikákat lehetőleg nem sokkal a főzés befejezte után alkalmazd, hogy a szagokat ne szívják be a konyhai textilek.

Citrommal, fűszerekkel

A fillérekbe kerülő citrom fűszerekkel keverve kitűnő szagtalanító. Nemcsak frissíti a levegőt, de fertőtleníti is. Főzés után tölts meg egy lábast vízzel, tedd bele két citrom héját, egy-két fahéjrudat, szegfűszeget és almahéjat. Lassú tűzön forrald fel  a keveréket - mire felforr, már hatástalanította is a szagokat.

Ha a konyha felől friss illat árad, az az egész lakásnak jót tesz. Cseréld le a konyhai szagokat kellemes aromákra fűszerekkel!

Az is elég ugyanis, ha egy lábasba csak egy egész szegfűszeget vagy egy fahéjrudat teszel, és azt forralod fel lassú tűzön. Fél óra forralás elegendő a legmakacsabb szagok elűzéséhez is. De az is jó megoldás, ha a fűszerek őrölt változatából szórsz egy-két teáskanálnyit egy tepsibe, majd 90°C-os sütőben, nyitott sütőajtó mellett fél óráig melegíted. Akármelyik módszert is választod, a lakást kellemes fűszerillat tölti be.

Ecettel és sóval

Ecetet is használhatsz szagtalanításra forralással: keverj el fél pohár ecetet egy pohár vízben, majd a tűzhelyen forrald addig, amíg a folyadék szinte teljesen elpárolog. Nemsokára friss levegőt szippanthatsz.

Ez kifejezetten jó módszer a káposzta- és halszag ellen. Ha odaégetted a húst, vagy más kiűzhetetlennek tűnő szag uralkodik a konyhában, tölts meg kis tálkákat ecettel, és tedd őket a helyiség különböző részeibe - egyet a hűtő tetejére, egyet a konyhaszekrényre. A szagoknak egy óra múlva hűlt helyük lesz. Ugyanilyen hatásos az is, ha egy csészényi sót, egy citrom szárított héját és mentalevelet tartalmazó keveréket tartasz a konyhában.

Űzd el a hűtő és a szemetes kellemetlen aromáit!

Hiába frissíted azonban fel a konyha levegőjét, ha a hűtőszekrényből minden egyes nyitásnál újabb szagok áradnak a helyiségbe. Szerencsére azokat is hatékonyan megszüntetheted citrommal vagy ecettel.

Miután eltávolítottad a romlott élelmiszereket, cseppents egy kevés citromlevet egy szivacsra, és azzal töröld át nagyjából a szekrény belső falait és a polcokat. Ecet és szódabikarbóna keverékével is átmoshatod a hűtőt: ez a természetes súrolószer a makacs szennyeződések eltávolításakor tesz jó szolgálatot, de a kellemetlen aromákat is megszünteti, és a penész megjelenésének megelőzésében is segít.

Ha alapvetően tiszta a hűtő, egy korábbi romlott étel miatt azonban bűzlik, szódabikarbónát helyezz bele egy kis tálban. Ez a filléres csodaszer tökéletesen magába szívja a szagokat.

A konyhában nyáron a szemetesvödör is kellemetlen szagokat áraszthat. A szemetest rendszeresen mosd át szódabikarbónába mártott, nedves szivaccsal, a szagok megelőzéséhez pedig szórj a kuka aljába egy kis adagot belőle. Ha kávézol, rendszeresen ürítsd ki a kávégépet: a szemetes szagát a kávézacc is elűzi.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Blog.hu ajánló