3 konyhai eszköz, amiből mérgek kerülhetnek az ételbe

Az otthoni étkezés veszélyei

Olyan anyagok is kerülhetnek az ételedbe, amiket nem szeretnél.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Étterembe menni jó dolog, de egy otthon elköltött vacsorának is megvannak a maga szépségei, akár egy pohár borral az asztalnál ülve, akár pizsamában, a tévé előtt majszoljátok.

A főzőcskézés remek közös program is lehet, de ha fontos számodra a család egészsége, néhány konyhai eszközzel óvatosan kell bánnod.

Ezekből ugyanis nem megfelelő használat mellett olyan mérgező anyagok kerülhetnek az ételekbe, amelyek vagy azonnal tönkreteszik a romantikus estét, vagy hosszú távon, alattomosan lerakódva bomlasztják meg az egészségedet.

Műanyag edények

A műanyag feltalálása óta az élet szinte minden területére belopta magát - nem is csoda, hiszen az egyik legpraktikusabb alapanyag. Pillekönnyű, nem törik, könnyen formázható és színezhető.

Egyes változatai azonban veszélyt jelenthetnek az egészségedre. A polisztirol például a sztirol nevű anyag molekuláinak összekapcsolásával készül. Állatkísérletek során azt állapították meg, hogy a sztirol rákkeltű hatású, de az emberek számára is veszélyt jelenthet - a kisebb rosszullétektől kezdve az idegrendszeri károsodásig többféle problémát okozhat.

Ennek tudatában rossz hír, hogy a polisztirollal a mindennapokban leginkább akkor találkozhatsz, ha ételt rendelsz: a csomagolásra használt tálcák vagy dobozok ugyanis rendszerint ebből az anyagból készülnek, és néhány kutató úgy véli, hogy a veszélyes anyagok az ételekbe is bekerülhetnek.

Baktériumok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szerencsére a háztartási zacskók és kis műanyag dobozok, amikben az el nem fogyasztott ételt tartod, teljesen biztonságosak - kivéve, ha elégeted őket, olvadás közben ugyanis veszélyes gázok kerülhetnek a levegőbe. Éppen ezért nagyon fontos, hogy sose tegyél műanyag dobozba vagy zacskóba olyan forró ételt, amitől az megolvadhat, és soha ne használj olyan műanyag edényt a mikrohullámúban, amin nem szerepel az ezt megengedő jelzés.

Kerámia- és agyagedények

Vitathatatlan, hogy a szépen formált, mázas kerámia- és agyagedények a konyhád legszebb kellékei közé tartoznak, a kerámiaedényben készült töltött káposztának, vagy cseréptepsiben sütött kacsának pedig semmihez nem hasonlítható az íze. Mégsem árt az óvatosság, ha ilyen lábasokkal dolgozol.

Ha ezek az edények csak dísznek készültek, akkor jó esély van rá, hogy ólomtartalmú mázzal vonták be őket, amiből a mérgező nehézfém főzés vagy sütés során az ételbe kerülhet. Az ólommérgezés leginkább a gyerekekre veszélyes, akiknél a betegség súlyos szellemi és fejlődésbeli lemaradással járhat, de az évek során felgyülemlő nehézfém a felnőttek szervezetére sincs jó hatással.

Ha az edény sérült, csorba vagy repedt, még csodálatos virágláda lehet belőle, de a konyhában már ne használd. Ha mosogatás után fehér, krétaporszerű bevonat keletkezik rajta, az szintén arra utal, hogy az edényt nem főzésre tervezték. Vásárláskor mindig érdeklődj róla, hogy a kerámia bevonata tartalmaz-e ólmot, illetve, hogy lehet-e ételkészítésre használni az edényt. Ha erre nincs lehetőséged, a mázas tányér maradjon inkább csak dísztárgy, és a biztonság kedvéért a hőálló kerámiákat is legfeljebb közepes hőmérsékletű sütőbe tedd.

Vágódeszka

Egy friss tavaszi saláta néhány kocka grillezett csirkehússal, vagy egy gyors tészta apróra vágott zöldségekkel és egy kis tejszínnel - igazi könnyű, nyári vacsorák, amelyek ráadásul pillanatok alatt el is készülnek. Amellett, hogy egy pohár könnyű rozéval különlegessé és romantikussá varázsolhatnak egy otthon eltöltött hétköznapi estét, van még egy közös vonásuk: az elkészítésükhöz vágódeszka kell.

Ez a konyhai eszköz pedig, különösen a kánikula idején, potenciális veszélyforrássá válhat. A nyers hús felszeletelése után a deszkán maradó szennyeződésekben ugyanis villámgyorsan megtelepedhet a szalmonella vírusa, ami aztán a következő vacsora során könnyen megmérgezheti a finom falatokat.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a kellemetlen - vagy szélsőséges esetekben akár halálos - vírus megtelepedjen a konyhádban, használj fa helyett műanyag deszkát, ezen ugyanis kevésbé tapadnak meg a kórokozók, és minden használat után rögtön és alaposan mosd el a deszkát, amit aztán hagyj teljesen megszáradni.

Körülményesnek tűnhet, mégis megéri külön vágódeszkát használni a húsokhoz és a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Így ha a nyers húsból mégis szalmonella kerülne a deszkára, onnan pedig a következő fogásra, az a hőkezelés során elpusztul, a nyersen vagy éppen csak átmelegítve fogyasztott zöldségek és gyümölcsök pedig biztonságban lesznek.

Ezt is szeretjük