3 illatos, nélkülözhetetlen fűszernövény

A tél közeledtével egyre fogynak környezetedből a színek és az ízek. Egy ügyes trükkel azonban visszalophatsz belőlük egy keveset.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A városi létformából lassan kiszorulnak a növények. Talán van néhány kaktuszod a dolgozószobában, vagy egy-két árva muskátli az ablakban, de bizonyára nem rendeztél be konyhakertet az erkélyen.

Ne is tedd – a család valószínűleg nem díjazná a dolgot. Van azonban néhány fűszernövény, melyet hasznos lehet otthonodban nevelni – ahelyett, hogy a bolti, zacskós kiszerelést választanád.

Bazsalikom

A bazsalikomot Haiti szigetén a szerelem istennőjének – Erzuliének – jelképeként ismerik. Bár hazánkban nem sikerült ekkora karriert befutnia, a konyhaművészet kedvelőit még mindig lenyűgözi különleges, fűszeres aromájával. Rengeteg mediterrán jellegű ételhez elengedhetetlen a bazsalikom édeskés – kissé szegfűszegre emlékeztető - íze. Kiváló alapanyaga lehet paradicsomsalátáknak és paradicsomos ételeknek. De jól illik a rizssalátákhoz, és remek ízt ad a tökféléknek és gombáknak. Ráadásul aromája még az erőteljes fokhagyma mellett is érvényesül.

Így tarthatod otthon

A meleg, napos helyeket kedveli - próbáld megóvni a huzattól. A jó vízáteresztő és nyirkos talajokat kedveli, de ne öntözd túl a palántákat, nehogy kirothadjanak. A friss bazsalikomleveleket akár le is fagyaszthatod. Ebben az esetben tanácsos először bekenni a levél mindkét oldalát olívaolajjal fagyasztás előtt.

Menta

A görög mitológiában Hádész szerelme egy Minthe nevű nimfa volt. A mentát időtlen idők óta nagyra becsülik. A héberek a növényt zsinagógáik kövezetére szórták. Ovidius, a római költő a mentát a vendégszeretet jeleként említi. A rómaiak mártásaikat, valamint boraikat ízesítették a növénnyel.

A jellegzetes ízű menta serkenti az emésztést, csökkenti a puffadást.
Kiválóan alkalmazható a mártásokhoz, szirupokhoz, teákhoz. Ezen kívül adhatod újkrumplihoz, fokhagymás, esetleg krémsajtos mártásokhoz. De remekül passzol gyümölcssalátákhoz vagy puncshoz is. Csokoládés süteményekbe keverve izgalmas, friss ízt ad a desszertnek. Ha pedig kísérletező kedvű vagy, a cukrozott mentalevéllel díszíthetsz édességeket is.

Így tarthatod otthon
Félárnyékos vagy napos helyen tartsd. A menta kedveli a nyirkos, jó vízáteresztő képességű lúgos talajokat. A leveleket közvetlenül virágzás előtt tanácsos leszedni. A legjobb, ha frissen használod fel, de szükség esetén le is száríthatod a mentaleveleket.

Citromfű

Ez a Dél- Amerikában őshonos növény levelének erős citromillatával rögtön felhívja magára a figyelmet. A bazsalikommal ellentétben a citromfű neve nem igazán fonódik össze legendákkal vagy vallásos mitológiával. Mindössze annyit lehet róla tudni, hogy a spanyolok hozták be Európába, és illatos olajáért termesztették. A növény friss leveleit használd salátákhoz, vagy készíts belőle gyógyteát.

Általában halakhoz tálalt mártásokhoz használhatod, de a szárnyasok sütés előtti ízesítéséhez is kiváló. Apróbbra vágott levelei kellemes citromos ízt adnak a savanyú káposztának, mártásoknak, töltelékeknek, vagy akár a majonéznek is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha egy kicsit kreatívabb vagy, nyugodtan fagyaszthatod a citromfű levelét jégkockába is.

Így tarthatod otthon
Kedveli a félárnyékos helyeket és a nyirkos talajt. Leveleit akkor tanácsos lecsippenteni, mikor virága nyílik – ugyanis ilyenkor a legillatosabb. A leveleket akár száríthatod is, vagy teheted ecetbe az izgalmasabb aromák elérése érdekében. Szárított levelét akár potpourriba is rakhatod, ugyanis illatát két-három évig megőrzi.
Ezt is szeretjük