Milyen ételt készítesz karácsonykor? Mutatjuk a hozzá illő vörösborokat - A kedvenc magyar palackjaink

Többféle nedűből is válogathatsz, az biztos, hogy nem tudsz mellélőni.

table-bokeh-blur-glass-decoration-meal-910969-pxhere.com
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli és az ünnepi időszak alatt mindenki szívesen megiszik egy-két pohárka vörösbort, jólesnek ilyenkor a melengető, gyümölcsös, fűszeres kortyok.

A karácsonyi készülődésbe az ünnepi fogások megtervezése is beletartozik, melyekhez érdemes átgondoltan bort választani, hogy tökéletesen passzoljanak a precízen elkészített finomságokhoz. Persze nem utolsó szempont az sem, hogy máris kihúzhatjuk az ajándéklistánkról azt, akinek egy-egy palack finom vörösbort szánunk a fa alá.

Vörösborok az ünnepekre

Ha nem tudod eldönteni, milyen bort válassz, segítünk: itt van többféle hazai borkülönlegesség, mely kiváló választás lehet idén karácsonykor.

Bujdosó Szőlőbirtok, Ibituba 2013

Ez a dél-balatoni cabernet sauvignon arról a dűlőről kapta a nevét, ahonnan a Bujdosó család szüretelte. A bor gyümölcsös, meggyes, szilvás zamatát a hordós érlelésből származó füstös pörkölési jegyek egészítik ki.

Bujdoso Ibituba Furmint Photo

Zamatgazdag, jó szerkezetű vörösbor, mely az ünnepi asztal fogásaihoz is jól párosítható. Vörös húsból készült sültek vagy bármilyen vadétel mellé illeszthetjük, emellett a világfajtákat kedvelőknek is remek ajándék lehet.

Zsadányi Szőlőbirtok és Pincészet, TKJ Rosé Gyöngyözőbor 2016

Ha egy igazán különleges buborékossal szeretnél koccintani az ünnepekkor, akkor itt ez a gyöngyöző rozé Tokajból, a fehér szőlőfajták borvidékéről. A pinot noir-hoz még furmintot és hárslevelűt is házasítottak, így kapjuk ezt a friss, piros bogyós gyümölcsös, cseresznyés aromájú, élénk savú bort, amit kínálhatsz aperitifként a vendégeknek, adhatod lazacos előételhez vagy hidegtálhoz, de a legjobb, ha csak úgy magadnak nyitsz egy palackkal egy jó könyv mellé.

Tüske Pince, Szekszárdi „harmados” Kadarka 2016

Szekszárd ikonikus dűlőiben terülnek el a Tüske Pince területei, ahol a borvidék jól ismert és szeretett fajtája, a kadarka régóta megtalálható. Nem egy könnyen termeszthető szőlő, mégis megéri a fáradságot, hiszen a meleg klímájú és löszös talajon nagyon szép, fűszeres, gyümölcsös és könnyed bort ad. Ez a bor is megfelel minden várakozásnak, és természetes, hogy ha az ünnepi halászléről van szó, akkor az első, ami eszünkbe jut, az a kadarka.

Nagygombos Borászat, Gróf Grassalkovich Antal Cuvée 2013

A mátrai pincészet top szelekciója a birtok korábbi tulajdonosáról, Gróf Grassalkovich Antalról kapta a nevét. Noha a fiatal női borász, Takács-Barta Anna személye inkább a rozékedvelőknek lehet ismerős, a hűvösebb mátrai klíma és ásványos talaj a vörösboroknak is kedvez.

Nagygombos borok Furmint Photo

A  blauburger, merlot és cabernet franc házasítása elegáns és könnyedebb bort ad, amit kacsához vagy libához érdemes párosítani, de a vendégek poharában is tökéletes helyen lesz.

Gál Tibor Pincészet, Egri Bikavér „Titi” 2015

Kortárs bikavérként jellemzi a pincészet ezt a bort, melyben a meggyes, fűszeres és fekete borsos aromák dominálnak. Feszes savú és elegáns tétel, ami az Egri borvidék legjobb bikavérei közé tartozik, köszönhetően annak is, hogy kiváló dűlőkből szüretelték a szőlőt. Ha van még bármi prekoncepciód a bikavérrel szemben, ez a bor képes rá, hogy eloszlassa azt, aki pedig töretlenül kedveli a '90-es évek óta, az most sem fog csalódni. Az ünnepi töltött káposzta mellé mi ezt választanánk.

Schieber Pincészet, Solutio Perfecta 2014

Ha egy komoly, nagy testű bort keresünk, akkor a szekszárdi pincészet aranyérmes tétele jó választás. Cabernet sauvignon dűlőszelektált válogatás, kis hordós érleléssel. Aszalt szilvás, fügés, csokoládés aromái mellett vaníliás, édesfűszeres jegyeket érzünk. Tanningazdagsága miatt a marhahúsból készült sültek és vadételek mellé ajánljuk, de borkedvelőknek is ajándékozhatod, hiszen ez a több díjat is nyert bor még sokáig eltartható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Etyeki Kúria, Pinot Noir Magnum 2014

Ha sok vendéget vársz az ünnepekre, és nem bajlódnál a 0,75 literes üvegek bontásával, akkor neked találták ki a magnum palackokat. Az Etyeki Kúria pinot noir-ból, ebből az elegáns világfajtából készítette el ezt a meggyes, cseresznyés, csipkebogyós zamatú, finoman fűszeres és pörkölt kávés aromájú bort. Nagyobb társasághoz és a szilveszteri partihoz elengedhetetlen kellék.

Gere Attila Pincészet, Solus 2012

Nemrég került forgalomba ez a dűlőszelektált, limitált tétel, melyet finom eleganciája és kifinomultsága igazi ünnepi borrá tesz. Ez a merlot nem készül minden évben, a mostani a tizedik, jubileumi évjárata.

Gere Solus Furmint Photo

A neve latinul egyedit jelent, azonban a sol, a nap is benne van, hiszen Magyarország legdélebbi dűlőjéből, a Kopárról szüretelik. Gazdag gyümölcsösség és édes, fűszeres aromák jellemzik. Egyedi, top bor, mely tökéletes ajándék, hiszen több évre is el tudják tenni a gyűjtők.

Szent Donát, Magma 2015

A Balaton északi partján, Tihanyban található kékfrankosültetvényről származik ez a Kárpát-medencei fajta, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tíz hónapot érlelték francia hordóban, így a meggyes, erdei gyümölcsös aromák mellett gazdag fűszeresség jellemzi. Modern és elegáns bor, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, ha pedig a karácsonyi asztalra bárányt vagy kacsát szánsz, akkor ne is keress tovább.

Ezt is szeretjük