A tökéletes mézeskalács receptje a mézesbábostól: sütési, díszítési fortélyokkal
A mézeskalács nemcsak finom csemege, hanem csodaszép asztali dísz is lehet. Süsd meg te is!
Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. A kellemes illatot árasztó mézesek finom csemegék, egyben mutatós díszek. Díszítheted őket fehér vagy színes mázzal, magvakkal, cukorgyöngyökkel - de önmagukban is jól mutatnak egy szép tálon vagy szalvétán, de természetesen a karácsonyfán igazán mutatósak. Ez az évtizedek óta használt, bevált recept Horváth Katalin mézesbábostól származik, melyhez különböző díszítési technikákat is ajánlunk.
A mézeskalács receptje
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 30-40 dkg virágméz
- 3 tojás
- 15 dkg margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 dkg fahéj
- 1 dkg őrölt szegfűszeg
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.
Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szoba-hőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
Nyújtás, szaggatás, sütés
A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúróformákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.
Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.
Tippek a díszítéshez
Fényesítés: a mézeskalácsok felületére kenőtollal tojásfehérjét kenhetsz, így szép fényes lesz a felületük, illetve a ráhelyezett magvak könnyen ráragadnak.
Magvak: az apróbb magvakat - mák, szezámmag - hintsd a tojásfehérjével megkent nyers tészta felületére, és így süsd meg. A nagyobb magvakat - napraforgómag, tökmag, dió, mandula - nyomd egyszerűen a nyers tésztába, miközben sül, szépen beágyazódik a tésztába, és benne marad.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts!
Gyöngycukor díszítés: a kis gyöngyöket szórd a mázra, esetleg fogpiszkálóval igazítsd a helyére, és kissé nyomd a mázba.
A Cser Kiadó gondozásában megjelent könyvecske megismertet a hibátlan mézeskalács-készítés trükkjeivel és fortélyaival. Bemutatja a díszítési módokat, a legváltozatosabb formákat, és természetesen sablonokat is mellékel az ünnepi figurákhoz. Kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt hasznos recepteket és ötleteket tartalmaz a könyv, szebbnél szebb képekkel illusztrálva.
Kiadja a Cser Kiadó.
Ára 798 forint.
Képek forrása: Getty Images Hungary
- sütemény
- saját kezűleg
- mézeskalács
- karácsonyfadísz
- illatozó karácsonyi díszek
- mézeskalács díszítés
- Karácsony
OLVASD EL EZT IS!
- méz
- sütemény
A tökéletes mézeskalács receptje
- méz
- sütemény
5 omlós, könnyen elkészíthető mézeskalács
- ezüst
- színek