A 3 legfinomabb karácsonyi főfogás

Hamarosan itt a karácsony, és az ezzel járó sütés-főzés. Bár ahány ház, annyi ünnepi fogás, ez a 3 karácsonyi főétel sehonnan sem hiányozhat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Balatoni halászlé

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty
  • 1 kg harcsa
  • 50 dkg apróhal
  • 25 dkg hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 5 dkg pirospaprika
  • 3 dkg só
  • 1 kisebb cseresznyepaprika - elhagyható
  • 4 liter víz
  • olaj vagy zsír

A halakat tisztítsd meg, a fejüket, farkukat, uszonyaikat vágd le, a ponty és a harcsa törzsét szeleteld fel, késpengével pattintsd le a halak keserűfogát. A hagymát vágd apróra.

Az apróhalakat és a nagy halak fejét, farkát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát főzd puhára 3 liter vízben, majd passzírozd át. A levébe rakd bele a pontyot, a harcsát, az áttört apróhalat, a hagymát és még egy liternyi vizet. Amikor forr, tedd bele a sót és a pirospaprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy 35-40 percnyi forralást követően kész.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg savanyított káposztalevél
  • 50 dkg sertés apróhús
  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 2 db tojás
  • 4 dl tejföl
  • olaj
  • liszt
  • fokhagyma
  • pirospaprika
  • majoránna
  • őrölt feketebors

Az apróhúsból, a szalonnából, a rizsből, 5 dkg hagymából és a tojásból a fűszerekkel együtt készíts rizses-húsos tölteléket, vagyis a hozzávalókat alaposan gyúrd össze.

A savanyított káposztalevelek középső, vastag erét vágd ki, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek. Minden levél keskenyebb végére helyezz egy kisebb kupac tölteléket, majd azt göngyöld bele a káposztába. A szabadon maradó levélszéleket hajtogasd be a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot. A levélmaradékokat vágd csíkokra, és add a többi savanyú káposztához.

Egy nagyobb fazékban kevés olajon pirítsd meg a maradék finomra vágott vöröshagymát, és a tűzről lehúzva keverj el benne egy evőkanálnyi pirospaprikát. Tehetsz bele egy-két gerezdnyi tört fokhagymát is. Add hozzá a savanyú káposzta kétharmadát, arra helyezd el a töltelékeket, borítsd be a maradék aprókáposztával, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen elfedi. A vízhez káposztalét is keverhetsz. Sózd, és lassú tűzön főzd 1-2 óra hosszat, amíg a töltelékek is meg puhulnak. Ekkor a töltelékeket szedd ki, és a visszamaradt káposztát a tejföl feléből és kevés lisztből készített habarással sűrítsd be. Tedd vissza a töltelékeket, és még egyszer alaposan forrald össze az egészet.
Tálaláskor a maradék tejfölt kínáld hozzá.

Karácsonyi töltött pulyka

Hozzávalók:

  • 1 db 2 kg-os fiatal pulyka
  • 70 dkg gesztenye
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 30 dkg libaháj
  • 1,5 dl konyak
  • 1 dl tejszín
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • szegfűbors
  • bors

A megtisztított és előkészített pulyka melléből egy vékony, hegyes kés segítségével távolítsd el a mellcsontot, majd a villacsontot. A nyak bőrét kösd el. A töltelékhez a fűszereket egyenlő arányban keverd, majd egy mozsárban zúzd össze. A sertéshúst vágd apró kockára, és fűszerezd meg az elkészített fűszerkeverékkel. A gesztenyét süsd meg, és kapard ki a belsejét.

A libahájat vágd apró kockára, süsd ki zsírjára, és pirítsd meg benne a finomra vágott vöröshagymát. Ezt tedd hozzá a fűszeres húshoz, és daráld le. A darált húshoz keverd a tejszínt, a sült gesztenyét, a konyakot és a pulyka kockára vágott máját. Végül az egészet töltsd a pulyka hasüregébe. Lassan, gyakori locsolgatás mellett süsd. Sütés után vörösborban párolt szilvával, főtt kelbimbóval és pirított burgonyával tálalhatod.

Ezt is szeretjük