A 3 legfinomabb karácsonyi főfogás
Hamarosan itt a karácsony, és az ezzel járó sütés-főzés. Bár ahány ház, annyi ünnepi fogás, ez a 3 karácsonyi főétel sehonnan sem hiányozhat!
Balatoni halászlé
Hozzávalók:
- 1,5 kg ponty
- 1 kg harcsa
- 50 dkg apróhal
- 25 dkg hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 5 dkg pirospaprika
- 3 dkg só
- 1 kisebb cseresznyepaprika - elhagyható
- 4 liter víz
- olaj vagy zsír
A halakat tisztítsd meg, a fejüket, farkukat, uszonyaikat vágd le, a ponty és a harcsa törzsét szeleteld fel, késpengével pattintsd le a halak keserűfogát. A hagymát vágd apróra.
Az apróhalakat és a nagy halak fejét, farkát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát főzd puhára 3 liter vízben, majd passzírozd át. A levébe rakd bele a pontyot, a harcsát, az áttört apróhalat, a hagymát és még egy liternyi vizet. Amikor forr, tedd bele a sót és a pirospaprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy 35-40 percnyi forralást követően kész.
Töltött káposzta
Hozzávalók:
-
1 kg savanyú káposzta
-
50 dkg savanyított káposztalevél
- 50 dkg sertés apróhús
- 10 dkg rizs
-
10 dkg vöröshagyma
-
8 dkg füstölt szalonna
-
2 db tojás
-
4 dl tejföl
-
olaj
-
liszt
-
fokhagyma
-
pirospaprika
-
majoránna
-
őrölt feketebors
-
só
Az apróhúsból, a szalonnából, a rizsből, 5 dkg hagymából és a tojásból a fűszerekkel együtt készíts rizses-húsos tölteléket, vagyis a hozzávalókat alaposan gyúrd össze.
A savanyított káposztalevelek középső, vastag erét vágd ki, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek. Minden levél keskenyebb végére helyezz egy kisebb kupac tölteléket, majd azt göngyöld bele a káposztába. A szabadon maradó levélszéleket hajtogasd be a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot. A levélmaradékokat vágd csíkokra, és add a többi savanyú káposztához.
Egy nagyobb fazékban kevés olajon pirítsd meg a maradék finomra vágott vöröshagymát, és a tűzről lehúzva keverj el benne egy evőkanálnyi pirospaprikát. Tehetsz bele egy-két gerezdnyi tört fokhagymát is. Add hozzá a savanyú káposzta kétharmadát, arra helyezd el a töltelékeket, borítsd be a maradék aprókáposztával, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen elfedi. A vízhez káposztalét is keverhetsz. Sózd, és lassú tűzön főzd 1-2 óra hosszat, amíg a töltelékek is meg puhulnak. Ekkor a töltelékeket szedd ki, és a visszamaradt káposztát a tejföl feléből és kevés lisztből készített habarással sűrítsd be. Tedd vissza a töltelékeket, és még egyszer alaposan forrald össze az egészet.
Tálaláskor a maradék tejfölt kínáld hozzá.
Karácsonyi töltött pulyka
Hozzávalók:
-
1 db 2 kg-os fiatal pulyka
-
70 dkg gesztenye
-
30 dkg sertéslapocka
-
30 dkg libaháj
-
1,5 dl konyak
-
1 dl tejszín
-
1 kis fej vöröshagyma
-
fahéj
-
szegfűszeg
-
kakukkfű
-
babérlevél
-
szegfűbors
-
bors
-
só
A megtisztított és előkészített pulyka melléből egy vékony, hegyes kés segítségével távolítsd el a mellcsontot, majd a villacsontot. A nyak bőrét kösd el. A töltelékhez a fűszereket egyenlő arányban keverd, majd egy mozsárban zúzd össze. A sertéshúst vágd apró kockára, és fűszerezd meg az elkészített fűszerkeverékkel. A gesztenyét süsd meg, és kapard ki a belsejét.
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc szögletes cirkónia díszítéssel14 990 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
A libahájat vágd apró kockára, süsd ki zsírjára, és pirítsd meg benne a finomra vágott vöröshagymát. Ezt tedd hozzá a fűszeres húshoz, és daráld le. A darált húshoz keverd a tejszínt, a sült gesztenyét, a konyakot és a pulyka kockára vágott máját. Végül az egészet töltsd a pulyka hasüregébe. Lassan, gyakori locsolgatás mellett süsd. Sütés után vörösborban párolt szilvával, főtt kelbimbóval és pirított burgonyával tálalhatod.
OLVASD EL EZT IS!
- ajándék
- ötlet
Készíts kandírozott gyümölcsöt!
- csokoládé
- eper
3 mennyei karácsonyi desszert
- fűszer
- advent
Így készül a tökéletes mézeskalács
- arany
- ezüst