3 különleges karácsonyi desszert

Unod a zserbót? Időd van, de ötleted nincs? Receptjeink neked szólnak! Karácsonyi desszertjeink megérik a fáradtságot.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Málnás, csokoládés túrótorta

Hozzávalók 8 személyre:

  •  50 g vagy 4 evőkanál sótlan vaj
  • 225 g gyömbéres keksz, apróra törve
  • 50 g darált pekándió vagy dió

A töltelékhez:

  • 275 g mascarpone sajt vagy tejszínkrémsajt
  • 175 g túró
  • 2 tojás, felverve
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 250 g fehércsokoládé, kockákra törve
  • 225 g friss vagy fagyasztott málna

A tetejére:

  • 115 g mascarpone sajt
  • 75 g túró
  • fehércsokoládé-forgács és málna a díszítéshez

Elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra, ami gázsütőnél 2-es fokozat. Nagy lábasban olvaszd fel a vajat, és keverd hozzá a darált diót és a kekszet.

Nyomkodd le a keveréket egy 23 cm átmérőjű, szétnyitható tortaforma aljára. A töltelékhez keverd össze a mascarpone sajtot a túróval, add hozzá a tojásokat és a kristálycukrot, és jól dolgozd össze.

Forró víz felett, hőálló edényben lassan olvaszd fel a fehércsokoládét, majd öntsd a túrós keverékhez a friss vagy fagyasztott málnával együtt. Öntsd az előkészített tortaformába, egyenletesen kend el, és egy órán keresztül süsd. Kapcsold ki a sütőt, de még ne vedd ki a túrótortát , hagyd a sütőben kihűlni és teljesen összeállni. Vedd le a tortaforma karimáját, és óvatosan helyezd át a tortát egy tányérra. Készítsd el a krémet a tetejére. Keverd össze a mascarponét és a túrót, és kend a tortára. Díszítsd fehércsokoládé-forgáccsal és málnával.

Csokoládérolád kókuszkrémmel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 150 g kristálycukor
  • 5 tojás (sárgája és fehérje elválasztva)
  • 50 g kakaópor

A töltelékhez:

  • 300 ml sűrű tejszín
  • 3 evőkanál whisky
  • 50 g szilárd, krémes kókusztömb vagy kókuszreszelék
  • 2 evőkanál kristálycukor

A tetejére:

  • szeletelt, friss kókuszdió
  • csokoládéforgács

Elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, ami gázsütőnél 4-es fokozat. Vajazz ki egy 33x23 cm-es tepsit, béleld ki sütőpapírral. Szórj meg egy nagy darab zsírpapírt két evőkanál kristálycukorral. Tedd a tojássárgákat egy edénybe, add hozzá a maradék cukrot, és elektromos kézimixerrel jól keverd el, amíg kellően sűrű lesz. Szitálj rá a kakaót, fémkanállal óvatosan és egyenletesen keverd el. Verd fel a tojásfehérjéket tiszta edényben - ami ne legyen zsíros -, míg villával kis csúcsokat tudsz húzni belőle. Keverd először egy evőkanállal a csokoládés masszához, hogy könnyíts az állagán, majd egyenletesen add hozzá a többit is. Öntsd a keveréket az előkészített tepsibe, kend el egyenletesen.

Simítsd el a tetejét egy palacsintakéssel - spatulával-, és süsd 20-25 percig, amíg megemelkedik, és érintésre ruganyos lesz. Fordítsd a piskótát a cukorral megszórt zsírpapírra, és óvatosan távolítsd el róla a sütőpapírt. Takard le nedves, tiszta konyharuhával, és hagyd kihűlni. A töltelékhez keverd el a tejszínt a whiskyvel, finoman reszeld le a kókusztömböt - vagy add hozzá a kókuszreszeléket -, és a cukorral együtt keverd a tejszínhez. Vedd le a konyharuhát a piskótáról, és a kókuszos krém kétharmadát kend el rajta, egészen a széléig. A hosszabb oldalától óvatosan tekerd fel, tedd a roládot egy tálcára, és kanalazd a tetejére a maradék krémet. Ezután vágj vékony szeleteket a friss kókuszdióból, és a csokoládéforgáccsal együtt tedd a rolád tetejére.

Grand Marnier jégfelfújt

Hozzávalók 8 személyre:

  • 200 g kristálycukor
  • 6 nagyobb tojás, sárgája és fehérje elválasztva
  • 250 ml tej
  • 15 g zselatin, 3 evőkanál vízbe áztatva
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 450 ml tejszín
  • 4 evőkanál Grand Marnier narancslikőr

Elkészítése

Zsírpapírból hajts dupla gallért nyolc kis pudingostálka köré, és madzaggal kösd át, vagy elkészítheted nagy adag felfújtként egy tálba. Tedd a 75 g vagy hat evőkanál kristálycukrot egy nagyobb tálba, és alaposan keverd el a tojássárgákkal. Ha kézzel kevered, öt percig, ha kézimixerrel, körülbelül három percig tart. Melegítsd fel a tejet, amíg épp csak forr, majd folyamatos kevergetés közben öntsd a tojássárgákra. Tedd vissza a lábasba, és lassú tűz felett addig sűrítsd, míg rátapad a belemártott kanálra. Vedd le a tűzről, add hozzá az áztatott zselatint. Öntsd egy tálba, és hagyd kihűlni. Időnként kevergesd meg, amíg elkezd megdermedni.

Tedd a maradék cukrot egy edénybe a vízzel, és lassú tűzön olvaszd fel. Forrald fel, majd vedd le a tűzről. A tojásfehérjét verd kemény habbá, folyamatos kevergetés közben öntsd rá a forró, cukros lét, és hagyd kihűlni. Verd a tejszínt lágy habbá, amíg villával kis csúcsokat tudsz húzni belőle. Add a Grand Marniert a hideg krémhez, és a tejszínnel együtt keverd a kihűlt tojásfehérjéhez. Öntsd az előkészített tálkákba, és éjszakára tedd mélyhűtőbe. Tálalás előtt vedd le a papírgallért, és harminc percig hagyd szobahőmérsékleten.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük