Isteni, krémes mézeskalácspuding, ha megmaradt a sütemény
Nem fogyott el a tepsiszámra sütött mézeskalács? Ne dobd ki, készíts belőle pudingot!
A tonnaszámra gyártott mézeskalácsra előbb-utóbb ráun az ember lánya, márpedig valószínűleg te sem szeretnéd, hogy az órákon keresztül készült sütemény a szemetesben végezze, kiszáradva.
Ha már megcsömörlöttél a kősziklává keményedő kalácsformáktól, akkor próbáld ki receptünket, amely gyorsan elkészül, és isteni finom!
Mézeskalácspuding
Hozzávalók:
- 30 dkg mézeskalácsmorzsa
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg darált dió
- 4 tojás
- 4 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 narancs
- 1 evőkanál rum
- 1 evőkanál zselatin
A tojások sárgáját a mézzel keverd habosra. Öntsd rá a tejet, szórd bele a mézeskalácsmorzsát, és fél órán át pihentesd.
Ezalatt a narancs sárga héját vékonyan hámozd le, csíkozd fel, és kevés, cukorral ízesített vízben párold meg. A narancs levét, a leszűrt narancshéjat, a mazsolát, a darált diót, valamint a rumot add a tojásos morzsához.
A narancshéj főzőlevében oldd fel a zselatint, a tojások fehérjéből vert kemény habbal együtt forgasd a masszába, azután az egészet simítsd fóliával bélelt őzgerincformába. Tedd a hűtőbe négy-öt órára, és hagyd, hogy megdermedjen.
Cikkünk megírásában a Gabula András-Halmos Mónika Karácsonyi ízek című könyve segített, mely az Újhold Kiadó gondozásában jelent meg.